Johan Verbist verdedigt videoref, maar "het systeem is niet zaligmakend"

door
Belga
Leestijd 3 min.

De dertiende speeldag in de Jupiler Pro League stond opnieuw bol van trammelant over de Video Assistant Referee (VAR). Scheidsrechtersbaas Johan Verbist blijft het systeem, dat dit seizoen voor het eerste online getest wordt, verdedigen. "Maar het is niet zaligmakend", tempert hij de verwachtingen. Vooral na de openingswedstrijd van speeldag 13 tussen Charleroi en AA Gent (2-1) gingen de poppen aan het dansen. De Buffalo's wilden twee strafschoppen, maar scheidsrechter Sébastien Delferière gaf geen krimp. Bij de tik van Dessoleil op Kubo bekeek hij de beelden nog, maar weigerde hij het leer op de stip te leggen. In de blessuretijd en bij een 2-1 stand beging Baby handspel in de grote rechthoek, Delferière gebaarde van krommenaas en gebruikte zelfs de beelden aan de zijlijn niet. AA Gent was woedend. "Ik trek het systeem van de videoref in twijfel. (...) Als je kijkt naar de flagrante fouten die er vandaag gemaakt zijn, dan moet je er gewoon mee stoppen. (...) Het systeem moet eruit", reageerde coach Yves Vanderhaeghe na afloop.

"In de eerste fase heeft de scheidsrechter correct gehandeld naar de voorschriften. Op aanraden van VAR Tim Pots heeft Delferière ook de beelden bekeken. Hij heeft alleen geoordeeld dat het geen strafschop was, maar dat is zijn recht als scheidsrechter. Hij heeft de eindbeslissing, niet de videoref. Het systeem bewijst in deze fase zeker zijn nut", pareert Verbist vandaag de kritiek. "Bij de tweede fase gaat er wel iets mis. Er is wel communicatie geweest. Delferière oordeelde dat het een onvrijwillige handsbal was en communiceerde dat ook zo, Pots drong niet aan om de beelden te herbekijken. Misschien had hij dat wel moeten doen. De bal had zeker op de stip gekund."

"Ik vind nog altijd dat het systeem goed werkt, maar scheidsrechters zijn mensen. De verwachtingen van de supporters, trainers, clubs, spelers en de media liggen te hoog. Ook zij moeten nog wennen aan het systeem, net als onze scheidsrechters. Zij moeten de communicatie met de videoref dringend scherper stellen. Ik blijf oefensessies organiseren zodat de samenwerking tussen scheidsrechter en VAR beter wordt, maar het systeem is niet zaligmakend."

"We willen de foutenlast beperken, maar er zullen altijd verkeerde beslissingen zijn. Dat zei ik in het begin van het seizoen al en dat blijf ik herhalen. De videoref heeft ook al goede dingen gedaan, daar wordt minder de nadruk op gelegd en dat is logisch. Na een moeilijke start waren we toch op de goede weg met de VAR. Het afgelopen weekend was wat dat betreft heel ongelukkig."

Ook de Pro League, die via de clubs 500.000 euro heeft geïnvesteerd in de VAR, zit verveeld met de controverse. De clubs waren na een sputterende start tevreden dat de kritiek verdween, maar nu blijkt dat het toch niet meer om kinderziektes gaat wil de Pro League ingrijpen. Op de bestuursvergadering van 13 november moet Verbist tekst en uitleg geven. Tot dusver werd er niet geraakt aan de autoriteit van de veldarbiter. De Pro League wil echter meer ervaring in het busje en zal er ook voor pleiten dat de videoref een eindbeslissing kan nemen.

bron: Belga