“Stop belastingontduiking en red 8 miljoen levens”

Hongersnood
AFP / T. Karumba

Bedrijven ontwijken jaarlijks 100 miljard dollar (86 miljard euro) aan belastingen in arme landen, terwijl een derde van dat bedrag al voldoende is om te vermijden dat daar jaarlijks 8 miljoen moeders en kinderen sterven. Dat berekende de organisatie Oxfam.

Met zo’n 30 miljard dollar (26 miljard euro) zou er wereldwijd basisgezondheidszorg kunnen worden aangeboden, zoals vaccinaties, verloskundigen en behandeling van diarree. Dat zou kunnen voorkomen dat “jaarlijks gemiddeld 7,8 miljoen kinderen en 210.000 vrouwen sterven in 74 arme landen”, stelt Oxfam.

Hard optreden

“Grote bedrijven die belastingen ontwijken, halen onmisbare fondsen weg uit ontwikkelingslanden. Tegelijkertijd worden de armste mensen overal ter wereld uitgesloten van basisgezondheidszorg die hun leven kan redden. Er is geen enkel geldig excuus om niet hard op te treden tegen belastingontwijking”, zegt Maaike Vanmeerhaeghe, beleidsmedewerker fiscaliteit bij Oxfam.

“Multinationals primeren”

Ook de Belgische regering kan volgens de organisatie meer doen. “De oplossingen om een einde te maken aan belastingontwijking liggen op tafel. Maar het is teleurstellend dat overheden, waaronder België, het belang van multinationals nog steeds laten primeren boven dat van gewone burgers”, besluit Vanmeerhaeghe.