Puigdemont is in Brussel

AFP PHOTO / PAU BARRENA

De afgezette Catalaanse president Carles Puigdemont is in Brussel. Hij zou asiel willen aanvragen in België.

Puigdemont (foto) is in het gezelschap van Meritxell Borràs (PDECat), Toni Comín (ERC), Joaquim Forn (PDECat), Dolors Bassa (ERC) en Meritxell Serret (ERC) van de afgezette Catalaanse regering. Het gezelschap zou van plan zijn om in ons land politiek asiel aan te vragen, zo berichten de krant El Periódico en tv-zender La Sexta.

Volgens El Periódico is het gezelschap eerst met de auto naar Marseille gereden, om daar een vliegtuig naar Brussel te nemen. Een lid van de Spaanse regering bevestigt dat de voormalige minister-president in Brussel is.

Regering

Volgens Spaanse media is er contact tussen Puigdemont en regeringspartij N-VA. Oppositielid Meryame Kitir wilde weten of dat klopt en of premier Charles Michel (MR) daarvan op de hoogte was. N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann zei dat er geen contact was met de Catalanen en dat ze niet op uitnodiging van de Vlaams-nationalisten afgereisd zijn naar Brussel.

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zei afgelopen weekend dat Puigdemont asiel kan aanvragen in België, iets wat hem op heel wat kritiek kwam te staan. De Spaanse openbaar aanklager wil de afgezette Catalaanse regering vervolgen voor onder meer rebellie, omdat ze de onafhankelijkheid uitgeroepen heeft.