Politie pakt twee jaar na aanslag op Thalys-trein verdachten op

Aanslag Thalys
AFP / J. Saget

In het kader van het onderzoek naar de terroristische aanslag op de Thalys van augustus 2015 hebben zes huiszoekingen plaatsgevonden. De politie nam vier mensen mee voor verhoor.

De speurders vielen binnen op zes plaatsen in Laken, Molenbeek, Anderlecht en in de gevangenissen van Andenne en Marche-en-Famenne. Een van de huiszoekingen vond plaats bij een man die wordt verdacht onderdak te hebben gegeven aan Abdelhamid Abaaoud, het brein achter de aanslagen van Parijs en Ayoub El Khazzani, de dader van de mislukte aanslag op een Thalys-trein twee jaar geleden.

De 26-jarige El Khazzani was op 21 augustus 2015 in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet en zette net voorbij de Franse grens de aanval in. Vier reizigers konden hem overmeesteren waardoor uiteindelijk maar drie mensen gewond raakten. Kort na de aanval werd duidelijk dat de man een tijdlang in Molenbeek had verbleven en dat er linken waren met Abaaoud. Enkele dagen voor die aanslag op de Thalys zouden de twee samen verbleven hebben op een adres in Laken, waar de speurders gsiteren binnenvielen.

Geen wapens

Bij de huiszoekingen trof de politie geen explosieven of wapens aan, maar vier mensen werden wel opgepakt voor verhoor. De onderzoeksrechter moet beslissen of ze verder aangehouden blijven.

Begin oktober arresteerden Franse speurders al drie mannen die ervan verdacht worden banden te hebben met de daders van de mislukte aanslag. Vorige week vaardigde het Franse gerecht ook nog een aanhoudingsbevel uit tegen een nieuwe verdachte, de 25-jarige Redouane Sebbar die sinds eind 2016 opgesloten zit in Duitsland. Hij zou deel uitmaken van het “dichte netwerk” van Abaaoud en vijf dagen voor de aanval met de Thalys al een heen- en terugreis gemaakt hebben tussen Parijs en Brussel.