Vertrouweling van Donald Trump van Twitter gegooid

Mark Wilson/Getty Images/AFP

Roger Stone, een belangrijke medestander van de Amerikaanse president Donald Trump, is van Twitter gegooid. Hij had enkele journalisten de huid volgescholden. Wordt de president binnenkort zelf van Twitter verbannen?

In verschillende tweets noemde Stone meerdere journalisten van CNN en een columnist van The New York Times bij naam. Een van hen noemde hij een “een saai arrogant fuifnummer”, “dommer dan hondenstront” en een “onwetende leugenachtige covksucker”, mét spelfout. Hij voegde er nog aan toe: “Jij fake news jij dom stuk stront”. Werkwoorden vindt de man klaarblijkelijk een overbodige uitvinding.

De berichten gingen duidelijk in tegen de gebruiksvoorwaarden van Twitter, die haatdragende boodschappen verbieden. Stone zelf reageerde via sms aan BuzzFeed: “Ik weet niet waarom ik geblokkeerd ben, maar de waarheid kan kwetsen.” “I’ll be baaaaak”, voegde hij eraan toe, wat zoveel betekent als “Ik kom truuuug”. Volgens verschillende media is zijn schorsing echter definitief.

Er zijn overigens al regelmatig oproepen gelanceerd om ook de president zelf te schorsen op Twitter. Het valt moeilijk te ontkennen dat zijn uitingen niet altijd in lijn zijn met de gebruiksvoorwaarden van de microblogsite.

Vuile politiek

Stone werkt al decennialang als strateeg voor de Republikeinse Partij. Hij staat erom bekend vuile politieke spelletjes niet te schuwen en indien nodig leugens te verspreiden om zijn doel te bereiken. Eerder dit jaar verscheen de veelgeprezen Netflixdocumentaire ‘Get Me Roger Stone’, over zijn grote invloed op de Amerikaanse politiek.

In de boeien

De scheldtirade kwam er naar aanleiding van het nieuws dat CNN bracht over het rapport van speciaal aanklager Robert Mueller, die onderzoek doet naar de banden tussen team-Trump en Rusland. Maandag zal Mueller zijn bevindingen bekendmaken, en volgens CNN volgen er mogelijk al arrestaties. Er wordt intussen druk gespeculeerd of zelfs Trumps schoonzoon Jared Kushner of zijn zoon Donald Trump Jr. in de boeien geslagen zouden worden.

Ook Stone wordt geviseerd door het onderzoek van Mueller.