Vechtpartij Antwerpen - Eén persoon aangehouden wegens verboden wapendracht

door
Belga
Leestijd 2 min.

Bij de zware vechtpartij in de omgeving van de Brederodestraat in Antwerpen is vrijdagavond één persoon gerechtelijk aangehouden wegens verboden wapendracht. Dat meldt de lokale politie. Daarnaast werden ook 47 personen bestuurlijk aangehouden omdat ze de openbare orde verstoorden. Ondertussen meldt de politie ook al acht gewonden, van wie er drie in het ziekenhuis werden verzorgd. Onder de gewonden is ook een politieman, die geraakt werd door een steen en daardoor één dag arbeidsongeschikt is. Volgens de politie begonnen de problemen om iets voor 17.30 uur. "Nadat een aantal mensen met stokken en staven, stoelen en tafelpoten mekaar te lijf gingen, begonnen 200 à 300 mensen te roepen en leuzes te scanderen. Daarbij viel een eerste gewonde. Het slachtoffer werd later met een ambulance naar het ziekenhuis gevoerd", luidt het.

Daarna arriveerden de eerste ploegen van de politie, die de verschillende partijen uit elkaar probeerden te halen. Omdat de rumoerige omstanders zich bleven opdringen en relschoppers met stenen begonnen te gooien, maakte de politie op het kruispunt van de Balansstraat met de Gelijkheidstraat gebruik van pepperspray. "In de loop van de avond bleef de sfeer gespannen in de omgeving. Er zijn enkele ramen gesneuveld van handelszaken in de omgeving. De politie blijft de situatie opvolgen om nieuwe incidenten te vermijden."

Het incident zou hebben gedraaid om een bus met Koerden. De bus en de inzittenden werden onder begeleiding van de politie weggeleid naar het kantoor aan de Noorderlaan. Volgens Nav Bel, de Koerdische gemeenschapsorganisatie in ons land, gaat het om een mobiele bibliotheek die onderweg was naar het Steenplein in Antwerpen in het kader van de 'Free Ocalan'-campagne. Daarmee eisen de Koerden de vrijlating van hun leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 gevangen wordt gehouden door de Turkse overheid.

"Op de bus zaten een veertigtal Koeren. Sommigen uit België, maar ook Koerden uit Duitsland en Frankrijk", zegt Nav Bel. "Ze zijn door Turken klemgereden en bekogeld met stenen. Er werden racistische slogans geroepen." Met de bus voerden ze de voorbije twee dagen al campagne in Charleroi en Luik, morgen/zaterdag zouden de Koerden hun campagne voortzetten in Nederland.

Volgens Nav Bel gebeurde de aanval door "fascistische en racistische Turken op een georganiseerde manier". De organisatie benadrukt dat de bustour en de informatiestandjes en randactiviteiten op het Steenplein waren aangevraagd en toegelaten door het stadsbestuur. De organisatie veroordeelt scherp de "schandalige agressie" en benadrukt dat de Koeren hun "democratische recht om vreedzaam actie te voeren, gaan blijven uitoefenen".

bron: Belga