Iedereen Klassiek lokt 11.000 mensen naar Concertgebouw Brugge

In Brugge is zaterdag de vijfde editie van het jaarlijkse evenement Iedereen Klassiek gehouden. Tijdens het gratis feest van de klassieke muziek mocht het Brugse Concertgebouw maar liefst 11.000 bezoekers verwelkomen. Iedereen Klassiek heeft als doel om zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met klassieke muziek. Zo werd samen met de stad Brugge een wedstrijd georganiseerd voor de lokale handelaars, die de opdracht kregen om hun etalage in het thema van Iedereen Klassiek te versieren. Uit achttien deelnemers werd uiteindelijk Parallax Herenkledij als winnaar van de wedstrijd ‘Iedereen Klassiek Boetiek’ gekozen.
Op het programma stond ook de spreekwoordelijke muzikale verovering van Brugge. Vier fanfares en harmonieën uit de streek trokken zaterdagnamiddag langs vier stadspoorten naar het centrum van de stad. Op de Markt vervoegden ze de Koninklijke Fanfare Sint Cecilia van Steenbrugge. Het concert werd afgesloten met het Te Deum van Marc-Antoine Charpentier.
Tijdens Iedereen Klassiek organiseerden Klara, Canvas en het Deeltijds Kunstonderwijs ‘Speel het hard’, een muziekwedstrijd voor amateurmuzikanten. Tien finalisten uit bijna 300 kandidaten mochten de jury in Studio 1 van het Concertgebouw proberen te overtuigen. De 13-jarige Hanne Dauwe uit Zottegem kwam met een vioolconcerto van Felix Mendelssohn als winnares uit de bus.
Het hele Brugse Concertgebouw stond in het teken van Iedereen Klassiek. Met een fotohoek, een Decap-orgel en zelfs een knutseltafel voor kinderen was er allerhande animatie voorzien. De reeks concerten werd afgesloten met ‘Een korte rit in een snelle bak’, een verwijzing naar ‘Short Ride in a Fast Machine’ van John Adams. Voorts konden de toeschouwers onder andere genieten van de negende symfonie van Dvorak en een bandoneonconcerto van Piazzolla. Het Brussels Philharmonic stond voor de gelegenheid onder leiding van de Venezolaan Diego Matheuz.
De organisatoren beloven dat er alleszins een zesde editie komt. “Iedereen Klassiek is een officiële hoogdag geworden voor al wie de klassieke muziek genegen is. Kenner of liefhebber, op deze gratis dag verwelkomt Klara ze allemaal”, aldus nethoofd Chantal Pattyn.
Ook Jeroen Vanacker, artistiek directeur van het Concertgebouw, is heel tevreden over de lustrumeditie van het evenemenent. “Iedereen Klassiek laat zien dat steengoede muziek onverslijtbaar is en de creativiteit in het presenteren ervan geen grenzen kent.”

bron: Belga