Fototip 4: Fotograferen met een smartphone of een fototoestel?

© Richard Walch / Canon

De camera’s van smartphones worden almaar beter. Maar doorstaan ze de vergelijking met een echt fototoestel? Hier zijn de voor- en nadelen van beide manieren van fotograferen, op basis van vijf criteria.

Spontaniteit: Voordeel voor smartphone

Het grootste voordeel van de smartphone is dat je hem meestal binnen handbereik hebt. Of hij nu in je broekzak zit of in je handtas, op een paar seconden is hij up & running om een leuk moment meteen te vereeuwigen. Een compact fototoestel kan je ook snel bovenhalen, maar je hebt het niet altijd op zak. Een traditioneel fototoestel is een pak zwaarder en groter, en dus minder handig op dit vlak. Soms heb je gewoon geen tijd om je lens te veranderen of scherp te stellen.

Creativiteit: Voordeel voor fototoestel

Met de filters van apps zoals Instagram kunnen amateurfotografen met een paar swipes hun kiekjes verbeteren of wat creatiever maken. Maar er gaat niets boven een fototoestel om te spelen met de compositie van een foto. Met een lange belichtingstijd geef je bijvoorbeeld extra cachet aan een foto. Of je kan spelen met de sluitertijd om een bewegend voorwerp te vangen of motion blur te creëren. Wie zijn toestel onder de knie heeft, kan echt unieke en creatieve foto’s maken.

Zoom: Voordeel voor fototoestel

In tegenstelling tot de overgrote meerderheid van de smartphones hebben fototoestellen een optische zoom. Je kan dus inzoomen op een detail zonder aan kwaliteit in te boeten. Vermijd de digitale zoom van je smartphone zoveel mogelijk en probeer zo dicht mogelijk bij je onderwerp te gaan staan.

© Richard Walch / Canon

Beweging: Voordeel voor fototoestel

Nog een domein waar de smartphone in de pan gehakt wordt, is het fotograferen van beweging. Een spelend kind, een lopend dier, een sportwedstrijd… Je fototoestel wint met de handen in de zakken.

© Richard Walch / Canon

Weinig licht: Voordeel voor fototoestel

Buiten in volle zon kan een smartphone prachtige foto’s maken, die niet moeten onderdoen voor die van een fototoestel. Maar van zodra er wat minder licht is, wordt het al een pak moeilijker. Wil je binnen foto’s maken op een slecht verlichte plek of een landschap bij valavond vereeuwigen, dan moeten de meeste smartphones – zelfs de duurste – de duimen leggen voor een fototoestel.

Besluit 

Op het vlak van spontaniteit en snelheid is een smartphone perfect om foto’s te maken. Een foto die je buiten, in het daglicht maakt met je smartphone kan moeiteloos doorstoten naar de finale van de Metro Photo Challenge. Maar van zodra je wil zoomen, er weinig licht is of je een bewegend object wil vastleggen, kunnen we je alleen maar een fototoestel aanraden om je kansen te vergroten.

Veel geluk met de Metro Photo Challenge!