Trump geeft niet alle Kennedy-documenten vrij

Trump geeft niet alle Kennedy-documenten vrij
Trump geeft niet alle Kennedy-documenten vrij

Amerikaans president Donald Trump heeft besloten om niet alle documenten in verband met de moord op president John F. Kennedy vrij te geven. De nationale archieven zullen donderdag (lokale tijd) 2.800 stukken publiceren, de rest wordt achtergehouden wegens redenen van nationale veiligheid. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. In 1992 stemde het Amerikaanse congres de JFK Records Act, een wet die vastlegde dat alle documenten in verband met de moord op president John F. Kennedy in Dallas (Texas) op 22 november 1963, ten laatste op 26 oktober 2017 moeten worden vrijgegeven. Enkel de president zou dan nog kunnen beslissen om bepaalde informatie achter te houden op grond van nationale veiligheid.
“De langverwachte vrijgave van de JFK-documenten zal morgen plaatsvinden. Zo interessant!”, tweette president Trump woensdag. Donderdag (lokale tijd) blijkt dat Trump op aandringen van enkele van de nationale veiligheidsdiensten toch enkele archiefstukken zal achterhouden. Ongeveer 2.800 van de ruim 3.000 documenten zullen wel het daglicht zien, zo meldde het Witte Huis.
In een memo die de president naar zijn agentschappen zal sturen, zegt hij dat hij “geen andere keuze” heeft dan hun vraag om geheimhouding van sommige stukken in te willigen. Wel zal hij bij de diensten aandringen om de redenen daarvoor “te herbekijken” en binnen 180 dagen opnieuw te rapporteren. Misschien kunnen enkele van de achtergehouden documenten dan alsnog openbaar worden gemaakt.
Naar de vrijgave van de documenten werd lang uitgekeken, aangezien de moord op Kennedy een geliefkoosd onderwerp is van complotdenkers. Experten verwachten echter niet dat de documenten opzienbarende, nieuwe informatie bevatten, maar eerder meer licht zullen schijnen op het onderzoek en enkele details in de aanloop naar de moord.

Bron: Belga