Senaat keurt maatregelen goed die Catalonië onder toezicht plaatsen

Senaat keurt maatregelen goed die Catalonië onder toezicht plaatsen

De Senaat in Madrid heeft vandaag ingestemd met de maatregelen waarbij Catalonië onder toezicht van de Spaanse centrale regering wordt geplaatst. Het gaat om de maatregelen die aangekondigd werden bij het inroepen van het veelbesproken artikel 155 van de Spaanse grondwet. Premier Mariano Rajoy had zaterdag al de omvang van de maatregelen uitgelegd. De Catalaanse regering wordt de laan uitgestuurd en er moeten binnen de zes maanden verkiezingen komen. Ook wil de premier het Catalaanse parlement onder voogdij stellen, net als de publieke media en de politie.

De goedkeuring in de Senaat was algemeen verwacht, omdat de Partido Popular van premier Mariano Rajoy er over een absolute meerderheid beschikt. Uiteindelijk stemden er 214 senatoren voor en 47 tegen het inroepen van artikel 155. Er was ook één onthouding. De tekst zal nu formeel worden overgemaakt aan de regeringen in Madrid en Barcelona, zo verduidelijkte senaatsvoorzitter Pio Garcia-Escudero nog.

Het is de eerste keer dat Spanje het grondwetsartikel 155 inroept. Enkele minuten voor de stemming in de Senaat, had het Catalaanse parlement al met een overtuigende meerderheid een resolutie goedgekeurd over het opstarten van een proces voor de oprichting van “een Catalaanse republiek als onafhankelijke en soevereine staat”.

De Spaanse premier Mariano Rajoy roept vanavond een buitengewone ministerraad bijeen. De ministers zullen om 18.00 uur samenkomen, zo werd meegedeeld. Rajoy had in een eerste reactie op de onafhankelijksheidsverklaring via Twitter alle Spanjaarden al opgeroepen om kalm te blijven. “De rechtsstaat zal de wettelijkheid in Catalonië herstellen.”

bron: Belga