Rajoy vraagt afzetting Catalaanse minister-president

Rajoy vraagt afzetting Catalaanse minister-president
Rajoy vraagt afzetting Catalaanse minister-president

De Spaanse Senaat is vanmorgen bijeengekomen om over dwangmaatregelen tegen de naar onafhankelijkheid strevende regionale regering van Catalonië te beslissen. Het gaat daarbij omtrent artikel 155 van de grondwet dat tot afzetting van de Catalaanse regering en het organiseren van nieuwe verkiezingen in de regio kan leiden. Dat er toestemming komt geldt als zeker.

Ook premier Mariano Rajoy neemt aan de zitting deel. Hij vroeg toestemming om de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont af te zetten.

Volgens de Spaanse regeringsleider is Puigdemont “alleen en hij alleen” met de vinger te wijzen voor het opstarten van het grondwetsartikel. De minister-president had de escalatie van de crisis kunnen tegenhouden maar hij weigerde, aldus Rajoy.

Het artikel is nooit in werking gezet sinds Spanje naar de democratie is teruggekeerd. “Het is een legaal, democratisch mechanisme, goedgekeurd door de Spanjaarden en dat in een overweldigende meerderheid van de landen rondom ons bestaat”, zei Rajoy.

Om 12.00 uur komt ook het Catalaans parlement bijeen, om te reageren op de beslissingen van de Senaat in Madrid. Mogelijk roep de Catalaanse volksvertegenwoordiging dan formeel de onafhankelijkheid uit.

Bron: Belga