Nobelprijzen niet langer gefinancierd door productie van kernwapens

Nobelprijzen niet langer gefinancierd door productie van kernwapens
Nobelprijzen niet langer gefinancierd door productie van kernwapens

De Nobelprijzen zullen niet langer gefinancierd worden met investeringen in de productie van atoomwapens, zo heeft het Noorse Nobelinstituut vandaag beloofd, na pijnlijke onthullingen voor een instelling die de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar aan een antinucleaire campagne toekende. De ngo Future in our Hands beschuldigde de Nobelstichting van beleggingen in fondsen die kapitaal hebben in bedrijven die aan de productie van kernwapens meewerken. Dit betekent dat een deel van de 9 miljoen kronen (925.000 euro) die aan elke Nobelprijs verbonden zijn, mogelijk afkomstig is van het rendement van deze omstreden investeringen.

De onthulling is des te gênanter omdat de Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar ICAN ging, een internationale campagne voor de afschaffing van kernwapens. ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons) ontvangt de prestigieuze prijs op 10 december in aanwezigheid van een overlevende van Hiroshima.

De directeur van het Nobelinstituut, Olav Njølstad, bevestigde dat “minder dan 1 procent” van de activa van de Nobelstichting onrechtstreeks belegd werd in groepen die aan de productie van de atoombom meewerken. “Dit is een schandvlek”, gaf hij gisterenavond toe op de Noorse radio. Maar de stichting heeft er zich toe verbonden niet langer in de productie van kernwapens te beleggen krachtens een nieuw ethisch reglement dat in maart werd goedgekeurd.

Bron: Belga