Nieuw op 1 november – Zesduizend vips in veiligheidsketen krijgen absolute voorrang op gsm-netwerk

Zesduizend mensen met een belangrijke rol in de veiligheidsketen krijgen vanaf 1 november absolute voorrang op het gsm-netwerk via nieuwe simkaarten. De prior simkaarten gaan naar onder meer politiediensten, brandweerkorpsen, medische hulpdiensten, luchthavens, defensie, staatsveiligheid, steden, gemeenten en provincies. Op de dag van de aanslagen in Brussel lag het gsm-netwerk een tijdlang plat en het ASTRID-netwerk van de hulp- en veiligheidsdiensten was overbevraagd. Met de prior simkaart krijgt de gebruiker de garantie dat de spraak- en datacommunicatie absolute voorrang heeft op alle andere gsm-gebruikers.
Voorlopig is het aantal prior simkaarten beperkt tot zesduizend, om de doeltreffendheid te vrijwaren. Daarnaast bestaat ook het niveau first. Het aantal first simkaarten blijft onbeperkt voor alle hulp- en veiligheidsdiensten en geeft een beperktere voorrang in geval van verzadiging. Het hele systeem heet “Blue Light Mobile”. De simkaarten vervangen het ASTRID-netwerk niet.
De verschillende diensten binnen de veiligheidsketen krijgen afhankelijk van hun omvang een aantal prior simkaarten toegewezen. Elke dienst kan die vrij verdelen binnen zijn structuur. De simkaarten kunnen vanaf 1 november geleidelijk in gebruik worden genomen.

bron: Belga