Manifestatie in Brussel voor kwalitatieve zorg en werkbaar werk in de ouderenzorg

Vakbonden en andere middenveldorganisaties manifesteren vrijdag/vandaag vanaf 10.30 uur in Brussel voor een kwalitatieve zorg en werkbaar werk in de ouderenzorg. Ze eisen dringend maatregelen en bijkomende financiering. De organisaties, onder wie de vakbonden ABVV, LBC-NVK, ACLBV, ACV Openbare Diensten en ouderenbeweging OKRA, vragen onder meer een meerjarenplan voor meer personeel in de ouderenzorg. Er moeten bovendien hogere en moderne personeelsnormen komen en een betere financiering die rekening houdt met de gestegen ‘zorgzwaarte’ van de bewoners van de woonzorgcentra. Ze eisen daarnaast afdwingbare transparantieregels voor de (beursgenoteerde) groepen die actief zijn in de ouderenzorg. “In sommige situaties zou de overheid vlugger ‘beschermende maatregelen’ moeten kunnen treffen om de continuïteit van de zorg en de kwaliteit te garanderen”, aldus LBC-NVK. “We willen dat het in de toekomst wordt verboden om nog winst uit te keren aan aandeelhouders van bedrijven in zorg en welzijn.” Tot slot vragen ze om werk te maken van “werkbaar werk”, en af te zien van nog meer flexibiliteit in een sector waar dag en nacht wordt gewerkt.
De middenveldorganisaties herinneren ook aan de undercoverreportage van het Eén-programma Pano, waarin pijnpunten binnen de commerciële woonzorgcentra werden blootgelegd. “Het programma bracht stevige getuigenissen die opnieuw illustreerden hoe dringend het is om de Vlaamse woonzorgcentra te voorzien van extra personeel en van personeelsnormen die duidelijker en beter aangepast zijn”, klinkt het.
De actievoerders starten om 10.30 uur aan het station Brussel-Noord en trekken naar het kabinet van de Vlaamse minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Ze hebben een gesprek met de Vlaamse regering aangevraagd, die op het moment van de aankomst op het Martelarenplein aan het vergaderen zal zijn.

bron: Belga