Geweld Syrië – “Geen rol voor president Assad in toekomst van Syrië”

Geweld Syrië -
Geweld Syrië - "Geen rol voor president Assad in toekomst van Syrië"

In de toekomst van Syrië is er “geen rol voor Basher al-Assad in de regering”. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson donderdag na een gesprek met de speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, in Genève. Daar zullen de vredesonderhandelingen op 28 november hervatten. “De Verenigde Staten willen een verenigd Syrië met geen rol voor Bashar al-Assad in de regering”, zei Tillerson. “We geloven niet dat er een toekomst is voor het regime van Assad. Het bewind van de Assad-familie komt aan zijn einde. Het probleem dat nog rest is hoe dat teweeggebracht moet worden.”
De ambassadeur bij de Verenigde Naties van Rusland, de trouwste bondgenoot van president Assad, reageerde gepikeerd op de uitspraak. “Ik denk niet dat we voorspellingen zouden moeten doen over de toekomst van eender wie . De tijd zal uitwijzen of iemand een toekomst heeft of niet”, aldus Vasily Nebenzya.
Ondertussen heeft de gezamenlijke missie van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) – het zogenaamde “Joint Investigative Mechanism” (JIM) – haar rapport over de gifgasaanval in het Syrische dorpje Khan Shaykhun in april dit jaar, officieel overgemaakt aan de Veiligheidsraad. Vorige maand raakte al bekend dat de onderzoekers de Syrische regering van Assad verantwoordelijk stellen voor de aanval.
Bij de chemische aanval met saringas op 4 april kwamen zeker 80 mensen, onder wie veel kinderen, om het leven. De internationale gemeenschap wees meteen de Syrische president Bashar al-Assad met de vinger. De Amerikanen vuurden als vergelding kruisraketten af naar de Syrische luchtmachtbasis van waarop de gifgasaanval vermoedelijk gelanceerd werd.

Bron: Belga