Elk jaar nemen meer mensen deel aan de campagne “1 dag niet”

Vrijdag organiseert de federale overheidsdienst (FOD) Binnenlandse Zaken de nationale actie tegen woninginbraken: “1 dag niet”. De campagne wil burgers bewust maken van hun eigen preventierol in de strijd tegen woninginbraken. “In 2014 waren er 347 lokale initiatieven, in 2015 al 583 en in 2016 zelfs al 677”, zegt Leen Cortebeeck van AD Veiligheid bij Binnenlandse Zaken aan Belga. “We zijn zeer blij, dat er een stijgende lijn zit in het aantal deelnemende politiezones, buurtinformatienetwerken en dergelijke.” Op de vraag of zo’n campagnedag ook effectief een significante daling laat zien in het aantal woninginbraken, luidt het antwoord dat dit niet valt af te leiden uit de statistieken, omdat er zoveel verschillende factoren een rol spelen, maar bij Binnenlandse Zaken zijn ze alvast blij met de toegenomen bewustwording van de problematiek.
“Ook al stellen wij sinds 2012 elk jaar een afname van het aantal inbraken vast, toch is het belangrijk om de strijd tegen inbraken verder te zetten”, klinkt het bij de organisatoren op Binnenlandse Zaken. Bedoeling is om burgers, ondernemers, scholen, buurtinformatienetwerken, … te laten nadenken over wat zij zelf kunnen doen om hun huis, straat of buurt veilig te houden. Het gaat bijvoorbeeld om een beroep doen op een diefstalpreventieadviseur om een kosteloze audit van je woning te laten uitvoeren, het opstarten van een Facebookpagina met allerlei tips voor je eigen straat, maar ook het organiseren van een veiligheidswandeling in de wijk.”
De actiedag valt bijna samen met de overgang naar het winteruur, traditioneel het begin van de donkere maanden. In die periode wordt er ook steeds een systematische stijging van het aantal inbraken vastgesteld. Daarom is het belangrijk om net nu inbraakpreventie in de kijker te plaatsen.

bron: Belga