Drie mensensmokkelaars aangehouden na grootschalige huiszoekingen

Drie mensensmokkelaars aangehouden na grootschalige huiszoekingen

Na de grootschalige huiszoekingen gisteren in België, Bulgarije, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk in een actie tegen een groep mensensmokkelaars, zijn er in ons land drie verdachten aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt het federaal parket. Het netwerk smokkelde mensen uit Afghanistan, Pakistan en Vietnam naar Europa. Via Bulgarije, België, Frankrijk en Nederland werden de migranten naar het Verenigd Koninkrijk gesmokkeld. De groep zou ook betrokken zijn bij witwasoperaties. Het onderzoek startte in 2016 in het VK en in Nederland. Daarbij werden ook linken gevonden naar andere landen, waaronder België.

Gisteren vonden 42 huiszoekingen plaats in verschillende landen: dertien in België, zeven in Bulgarije en 22 in het Verenigd Koninkrijk. De zoekingen in ons land vonden plaats in het Oost-Vlaamse Zelzate (3), Waasmunster (4), Gent (2), Hamme, Sint-Niklaas en Evergem, en in het Antwerpse Ravels. Acht personen werden meegenomen voor verhoor, en drie ervan werden aangehouden. “Het betreft Zoran F., geboren op 4 oktober 1975, van Bulgaarse nationaliteit, Shukri A.R., geboren op 15 februari 1972, van Belgische nationaliteit en Sevinch S., geboren op 13 april 1982, van Bulgaarse nationaliteit. Een vierde persoon werd vrijgelaten onder strenge voorwaarden na grondig verhoor”, zegt het federaal parket.

De drie werden in verdenking gesteld van mensensmokkel in het kader van een criminele organisatie, met de verzwarende omstandigheid dat de feiten gebeurden ten aanzien minderjarigen en dat het leven van de slachtoffers opzettelijk of door grove nalatigheid in gevaar werd gebracht.

bron: Belga