Drie jaar cel en vijf jaar rijverbod voor dodelijk ongeval op Noorderlaan

Drie jaar cel en vijf jaar rijverbod voor dodelijk ongeval op Noorderlaan

De Antwerpse politierechtbank heeft Fouad E.M. (26) veroordeeld tot drie jaar cel, vijf jaar rijverbod en 6.000 euro boete. De Nederlander was twee jaar geleden op de wagen van een paar uit Ekeren geknald met een snelheid van 169 kilometer per uur. Rik Demeerleer (71) en Lydia Anthonis (67) overleefden de klap niet. Het ongeval gebeurde op zondag 15 maart 2015, rond 8.50 uur. De slachtoffers waren met hun Kia op weg naar een parochiedag op de Luchtbal. Toen ze op de Noorderlaan linksaf de Manchesterlaan wilden inslaan, kwam vanuit de andere richting een Audi S4 aangevlogen. De klap was enorm en beide inzittenden van de Kia werden uit hun wagen geslingerd.

Rik Demeerleer vloog door het raam van het nabijgelegen café De Luchtbal en stierf ter plaatse. Lydia Anthonis, die achter het stuur zat, belandde tegen een huisgevel en overleed in het ziekenhuis. Brokstukken van de auto’s lagen over een afstand van tweehonderd meter verspreid.

Uit het onderzoek bleek dat de Audi S4 vlak voor het ongeval al drie keer geflitst was op de Noorderlaan, waar de maximumsnelheid 70 kilometer per uur is. Driehonderd meter voor de crash reed hij liefst 193 kilometer per uur.

Fouad E.M. verklaarde dat hij zo snel mogelijk naar huis wilde gaan, nadat hij en zijn vrienden die nacht de bloemetjes hadden buitengezet in het Antwerpse Schipperskwartier. “Hij begon aan een dollemansrit en was zich niet bewust van het gevaar dat hij creëerde”, zei de politierechter.

Hij tilde ook zwaar aan het gebrek aan schuldinzicht van Fouad E.M., die bleef volhouden dat de slachtoffers in de fout waren gegaan, omdat ze hem geen voorrang hadden verleend. “De Audi S4 was door zijn volstrekt overdreven snelheid onvoorzienbaar. Als beklaagde aan een normale snelheid had gereden, dan had de bestuurster van de Kia zonder probleem haar afslaande beweging kunnen afronden”, oordeelde de rechter. De beklaagde was niet aanwezig op de uitspraak.

bron: Belga