Cuba vindt geen bewijs van ‘akoestische aanslagen’ op diplomaten van VS

De Cubaanse autoriteiten hebben naar eigen zeggen geen aanwijzingen gevonden van een ‘akoestische aanslag’ waarvan diplomaten van de Verenigde Staten het slachtoffer zouden van geworden zijn. Washington had Havana daarvan beschuldigd. “Er konden geen verdachten opgespoord worden, noch personen met navenante motieven, intenties of middelen, om dergelijke acties uit te voeren”, klonk het donderdag op de staatstelevisie.
Sinds november vorig jaar liepen 22 diplomaten van de VS in Cuba op mysterieuze wijze gehoorschade op. Enkele slachtoffers verloren hun gehoor zelfs duurzaam, zei Buitenlandse Zaken. Andere symptomen waren oorsuizingen, hoofdpijn, duizeligheid en een verstoorde slaap.
In Amerikaanse media was sprake van doelbewuste ‘akoestische aanslagen’ op diplomaten. De VS trokken daarop ongeveer de helft van hun diplomatiek personeel terug uit Havana. Ook zetten ze zelf vijftien leden van de Cubaanse ambassade in Washington het land uit.
De Cubaanse autoriteiten voeren aan dat ze geen toegang kregen tot de slachtoffers en medische rapporten. “Het onderzoek is nog aan de gang. Om succes te kunnen boeken, zijn we aangewezen op samenwerking met de autoriteiten van de VS”, zei het hoofd van het onderzoeksteam van het ministerie van Binnenlandse Zaken, Francisco Estrada.
De VS en Cuba zochten de voorbije jaren weer toenadering tot elkaar. Onder de voorganger van president Donald Trump, Barack Obama, kwam er een ommekeer na jaren van verstoorde betrekkingen. In de zomer van 2015 hervatten ze hun diplomatieke relaties.

bron: Belga