Crisis Catalonië – “Wat Catalanen vandaag hebben gedaan, is een ongelooflijke prestatie”

Crisis Catalonië - "Wat Catalanen vandaag hebben gedaan

Dat het Catalaanse parlement vrijdag officieel de onafhankelijkheidsprocedure in gang heeft gezet, is een “ongelooflijke prestatie”. Dat zegt Bart De Valck, voorzitter van de Vlaamse Volksbeweging. “Het minste wat wij als Vlamingen kunnen doen, is vanuit het Vlaams parlement onze steun toezeggen en de onafhankelijkheid erkennen”, vindt hij. Het Catalaanse parlement heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin de onafhankelijkheid van de regio wordt uitgeroepen. “Dit is de kers op de taart van jarenlang werk van de onafhankelijkheidsbewegingen en politieke partijen. Een erg mooi precedent voor heel Europa”, zegt De Valck.
Dat het centrale gezag in Madrid zich tegen die onafhankelijkheid verzet, onder meer omdat ze ingaat tegen de Spaanse grondwet, is voor De Valck geen probleem. “De Catalanen hebben tientallen keren gevraagd om een dialoog met Spanje, die vraag werd telkens genegeerd. Het is inderdaad niet grondwettelijk, maar nazi-Duitsland had ook een grondwet. Dit is een legitieme beweging, al is ze misschien niet legaal”, klinkt het.
De Catalanen starten nu officieel de procedure voor onafhankelijkheid op. Daarvoor moet de regio ook als staat erkend worden door andere landen. “De EU moet doen wat ze met ook Kroatië, Slovenië en Kosovo is gebeurd: snel erkennen. Dat waren dan misschien ex-Joegoslavië staten, het principe van soevereiniteit is overal hetzelfde”.
Als België de Catalaanse onafhankelijkheid niet erkent, moet Vlaanderen dat – apart – wél doen, meent De Valck. ” Ik weet dat minister-president Geert Bourgeois zich verschuilt en zegt dat dat geen Vlaamse bevoegdheid is, maar wat de Catalanen vandaag hebben gedaan, is een ongelooflijke prestatie. Het minste wat we kunnen doen, is vanuit het Vlaams parlement als eerste onze steun toezeggen”, klinkt het. De Europese Unie moet dan snel volgen, vindt De Valck. “Als de EU zichzelf serieus neemt, moet ze verstandig en rijp genoeg zijn om de nieuwe situatie te erkennen. Wat nu gebeurt, is voor niemand goed.”

bron: Belga