Ilona Lodewijckx van Fille Folle: "Ik heb vaak héél slecht advies gelezen"

"Meisjes zijn ‘t allermooist op aard", zingt Van 't Groenewoud, "er is niets dat hun schoonheid evenaart." Maar meisjes zijn veel méér dan dat, verkondigt Fille Folle. Met hun kersvers, gelijknamig boek wil de online community tieners stimuleren om hun stem te laten horen, en zonder taboes te spreken over alles wat er verandert in hun hoofd, in hun hart en tussen hun benen. Wij spraken een van de initiatiefnemers Ilona Lodewijckx.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Fille Folle is ingedeeld op basis van tien geboden. Hoe zijn jullie op dat idee gekomen?

"Tijdens een brainstorm met de uitgeverij viel al snel het woord ‘bijbel' omdat het een allesomvattend boek moest worden dat thuishoort op het boekenrek van elk meisje of elke persoon die zich met het vrouwelijk geslacht identificeert. Toch hebben we even getwijfeld over de tien geboden omdat we niet prekerig wilden overkomen. Ik zal nooit vergeten welk giftig advies ikzelf als tiener ooit las in de ‘Seks & Body'-rubriek van de Joepie voor meisjes die beschaamd zijn in bed. Als je onzeker bent over je buikje, zo luidde de tip, zorg er dan voor dat je zeker onderaan ligt zodat alles mooi plat valt. Maar als je je borsten te klein vindt, zet je dan bovenaan zodat de zwaartekracht meewerkt. Verschrikkelijk! In het hoofdstuk ‘Gij zult genieten' roepen wij meisjes net op om seks te bekijken als een mooie, positieve ervaring waarbij ze zich comfortabel leren voelen in hun eigen lichaam. En in plaats van te focussen op ziektes, het verlies van je maagdelijkheid en de kans op zwangerschap, moedigen wij onze lezeressen aan om hun genot echt te claimen."

Foto R.V.

Welk is jouw favoriete gebod?

" ‘Gij zult tolerant zijn' is voor mij heel belangrijk omdat ik vind dat daar heel veel in terugkomt. Als je een tolerant persoon bent, dan valt al de rest ook wel in de plooi. Natuurlijk bestaan er ook grenzen aan tolerantie. In het boek staat ‘de paradox van tolerantie' uitgebreid uitgelegd, maar eenvoudig gezegd komt het hierop neer: je moet tolerant zijn voor alles behalve voor intolerantie, want als je intolerantie gaat tolereren betekent dat het einde van tolerantie tout court."

Jullie snijden onderwerpen aan als gender, etniciteit en culturele mythes over menstruatie, maar zijn zelf blanke vrouwen van goede afkomst. Hoe waak je erover dat er geen stereotiepe beweringen in sluipen uit onwetendheid of een gebrek aan ervaring?

"Wij zijn ons ervan bewust dat we zo goed als alle vakjes kunnen aanvinken op de lijst met privileges. Het is dus niet mijn plaats om over bepaalde topics te spreken. Daarom hebben we veel gewerkt met getuigenissen van mensen met bijvoorbeeld een andere huidskleur of uit de LGBTQ-gemeenschap. Wel heb ik mythes over maanstonden aangekaart die nog steeds leven in landen zoals bijvoorbeeld Afghanistan, Japan en Bolivia. Die apenverhalen bestonden hier vroeger ook, zo heb ik zelf ervaren. Toen ik als dertienjarig meisje mijn regels had, zei mijn moeder dat ik de mayonaise niet mocht kloppen omdat ze anders zou schiften!"

Het online luik van Fille Folle bestaat uit een website en een wekelijkse nieuwsbrief. Hoe gaat dat in zijn werk?

"Elke maand kiezen we een bepaald thema dat leeft in de actualiteit of waarover te weinig geschreven wordt in andere media. Samen met een ‘redactie' van een vijftiental meisjes gaan we dan brainstormen over topics waarover ze graag iets willen schrijven. Onze vrijwilligsters, die tussen de 18 en 25 jaar oud zijn, vinden het fijn om voor iets jongere meisjes te schrijven en zo de fakkel door te geven."

"Ik betrap mezelf nog altijd op negatieve gedachten over mijn lichaam"

Slaag je erin om alles wat je schrijft ook zelf toe te passen?

"Het niet omdat er in het boek staat dat je je lichaam graag moet zien dat je dat meteen in de praktijk kunt omzetten. Het is een proces waaraan je moet blijven werken. Zelf besteed ik daarom veel aandacht aan self care. Op zondag verwen ik mezelf met een warm bad of trek ik dikke sokken aan om een boek te lezen. Verder laat ik bijvoorbeeld geen kleren in mijn kast hangen waarin ik niet pas, omdat ik anders het gevoel krijg dat ik moet evolueren naar een smallere versie van mezelf. Ook ik betrap mezelf soms op negatieve gedachten, maar ik ben ervan overtuigd dat je je de dingen die je leest eigen maakt."

Zou je jezelf een activiste noemen?

"Ik zou dat woord eerder gebruiken voor mensen die al veel meer verwezenlijkt hebben dan ik. Ik ben wel een idealist. Op kantoor lanceer ik bijvoorbeeld telkens een inzamelactie rond de Kerstperiode. Zo hebben we vorig jaar de Belgische NGO Memisa gesteund, omdat die werkt met zwangere vrouwen en kinderen in het Zuiden. Ik wil het gevoel hebben dat mijn bezigheden een positieve impact hebben op de wereld. Misschien ben ik wel een activiste in wording." (lacht)

Charlotte De Cort

'Fille Folle' is uitgegeven bij Van Halewyck en kost 19,99 euro.

Wat is Fille Folle?

"Fille folle is jong, badass en een beetje kwaad op de wereld." Zo omschrijven de 25-jarige powerladies Ilona Lodewijckx en Aurike Quintelier het project waarmee ze zich in de eerste plaats richten op meisjes tussen dertien en zeventien jaar. Een jaar geleden lanceerden ze het online platform http://www.fillefollemagazine.com/om een sisterhood te creëren waarin iedereen die zich met het vrouwelijk geslacht identificeert terechtkan voor tips die je doorgaans niet in de klassieke boekjes vindt. Ter ere van de eerste verjaardag heeft Fille Folle een no nonsense lifeguide uitgebracht die inzet op body positivity, gender, (eigen)liefde en seks (zonder de klassieke romcom-toer op te gaan), maar even goed over met je hoofd tegen de muur lopen. Ilona schreef de tekst, illustratrice Aurike vervolledigde het boek.