Toespraak Puigdemont “opgeschort”

Toespraak Puigdemont
Toespraak Puigdemont "opgeschort"

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft de toespraak die hij deze namiddag zou geven opgeschort. Eerder was ze al met een uur uitgesteld, van 13.30 naar 14.30 uur. De woordvoerder van de regionale regering gaf verder geen uitleg bij de beslissing. “De verklaring is opgeschort”, klonk het kort. Volgens de regionale zender TV3 zal Puigdemont alsnog een toespraak houden, maar is nog niet duidelijk wanneer. In de uren voor de speech berichtten verschillende media dat de Catalaanse leider regionale verkiezingen zou uitroepen. In ruil verwachtte hij dat Madrid artikel 155 niet zou activeren, maar Puigdemont zou daarvoor onvoldoende garanties gekregen hebben.

Zeker is dat de kwestie van de vervroegde verkiezingen binnen PDeCat, de partij van Puigdemont, voor spanningen zorgt. Twee partijgenoten van Puigdemont in het regionale parlement zijn vanochtend uit het parlement en uit de partij gestapt. Ze zeiden niet akkoord te gaan met een van Puigdemonts beslissingen. Een van hen, Jordi Cuminal, zei dat Puigdemont beslist heeft regionale verkiezingen uit te roepen.

Honderden mensen verzamelden ook voor het hoofdkwartier van de Catalaanse regering. “Puigdemont is een verrader”, stond er op een spandoek te lezen.

Een peiling die zondag in de krant El Periodico werd gepubliceerd voorspelde dat de verkiezingsresultaten gelijkaardig zouden zijn als de laatste van 2015. Na die verkiezingen vormden de partijen die de Catalaanse onafhankelijkheid nastreven een minderheidsregering.

Spanje gaat sinds het Catalaanse onafhankelijkheidsereferendum door de zwaarste politieke crisis sinds het einde van de militaire dictatuur van Francisco Franco in 1975.

Bron: Belga