Schilderij in kerk van Ter Kameren blijkt authentieke Jordaens

Schilderij in kerk van Ter Kameren blijkt authentieke Jordaens

Onderzoekers van het ‘Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project’ hebben een onbestudeerd werk van de vermaarde Vlaamse barokschilder Jacques Jordaens, dat tot voor kort in de kerk van Ter Kameren in Brussel hing, als een authentiek exemplaar geïdentificeerd. Het werk is vandaag tijdens een persconferentie exclusief onthuld in de reserves van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Het Jordaens Van Dyck Panel Paintings Project, een internationaal wetenschappelijk onderzoeksproject onder leiding van de KMSKB, heeft vandaag enkele kunsthistorische verrassingen aan het licht gebracht. Het project vergelijkt niet alleen de paneelschilderkunst van de Vlaamse meesters Jacques Jordaens en Antoon Van Dyck, maar maakt ook de link met het atelier van Pieter Paul Rubens.

Het project identificeerde een onbestudeerd werk van Jacques Jordaens, dat tot voor kort in de kerk van Ter Kameren in Brussel hing, als een authentiek exemplaar. Het gaat om het schilderij ‘De berouwvolle Heilige Petrus en Heilige Johannes de Evangelist bij Christus’ graf’.

Daarnaast ontdekten de onderzoekers ook dat Peter Paul Rubens en Antoon Van Dyck met dezelfde paneelmaker werkten, Michiel Vriendt. En een derde bijzondere vondst: de olieverf op paneel van Jordaens ‘Nicodemus door Jezus onderricht’ – vroeger toegeschreven aan Rubens – is uit een bijzonder soort eik gemaakt. In tegenstelling tot anders, komt het hout hier wellicht uit Noorwegen, en niet uit de Baltische staten. Dat heeft recent onderzoek aangetoond.

bron: Belga