Luchtkwaliteit: Greenpeace bereidt dagvaardingen voor Vlaamse en Waalse overheid voor

Luchtkwaliteit: Greenpeace bereidt dagvaardingen voor Vlaamse en Waalse overheid voor

Milieuorganisatie Greenpeace bereidt samen met haar advocaten de dagvaardingen voor om representatieve metingen van luchtvervuiling te eisen van de Vlaamse en Waalse overheid. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Greenpeace had op 11 september een ingebrekestelling gestuurd naar de bevoegde Vlaamse en Waalse ministers Joke Schauvliege en Carlo Di Antonio. Hun antwoorden stelden de organisatie echter niet gerust, klinkt het in een persbericht. “Om de échte impact van de uitstoot van stikstofdioxide op onze gezondheid te kennen, moeten de officiële metingen representatiever zijn voor de reële blootstelling”, aldus Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit en mobiliteit bij Greenpeace. “De Vlaamse regering erkent wel dat er een groter probleem is met ongezonde lucht dan wat de officiële cijfers weergeven maar handelt er niet naar.”

Volgens Greenpeace ontkent de Waalse regering het probleem. “Omdat er in Wallonië geen officiële overschrijdingen zijn van de Europese drempels voor stikstofdioxide doet minister Di Antonio alsof er geen probleem is”, aldus Thijs. “Terwijl modelkaarten van luchtvervuiling opgesteld door de autoriteiten ook in Wallonië bewijzen dat het officiële meetnet voor stikstofdioxide onvoldoende representatief is: er wordt amper gemeten in stedelijke omgeving met druk verkeer. In Waalse steden worden burgers wél blootgesteld aan ongezonde concentraties die de Europese drempels overschrijden.”

De dagvaardingen inzake niet-representatieve metingen van stikstofdioxide worden nu voorbereid. Dan stapt de organisatie naar de bevoegde rechtbanken. In Brussel loopt al een rechtszaak tegen de gewestregering vanwege gebrekkig beleid inzake luchtvervuiling, aldus de organisatie. Greenpeace zegt nog om juridische redenen te zullen wachten op de nieuwe luchtactieplannen van beide regeringen, vooraleer de organisatie andere gerechtelijke stappen overweegt.

bron: Belga