Iraanse ambassadeur zal Geert Bourgeois op de hoogte houden van zaak-Djalali

Iraanse ambassadeur zal Geert Bourgeois op de hoogte houden van zaak-Djalali

Vlaams minister-president Geert Bourgeois heeft deze namiddag een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur over het lot van de terdoodveroordeelde VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali. Bourgeois heeft naar eigen zeggen zijn bezorgdheid geuit, de ambassadeur heeft toegezegd dat hij Bourgeois verder op de hoogte zal houden. De Iraanse wetenschapper en VUB-gastdocent Ahmadreza Djalali is in Iran ter dood veroordeeld. Djalali zit al sinds april 2016 in een Iraanse cel en wordt beschuldigd van ‘collaboratie met een vijandige staat’ en meer bepaald van spionage voor Israël. Na zijn terdoodveroordeling is de VUB-gastdocent opnieuw een hongerstaking begonnen.

Minister-president Bourgeois heeft vandaag een gesprek gehad met de Iraanse ambassadeur over het lot van Djalali. “Ik heb mijn zorgen geuit over de toepassing van de rechtsstatelijke principes, eerlijk proces, en ons principieel verzet tegen de doodstraf”, deelt hij mee. Het proces tegen Djalali werd achter gesloten deuren gehouden.

De ambassadeur zal Bourgeois op de hoogte houden van de zaak, zei hij.

Gisteren liet Bourgeois nog weten dat hij “alles gaat doen wat (hij) kan om tussen te komen zodat de principes van de rechtsstaat gerespecteerd worden”.

bron: Belga