Crisis Catalonië: Catalaanse regering besprak tot vroege ochtend verdere stappen

Crisis Catalonië: Catalaanse regering besprak tot vroege ochtend verdere stappen

De Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft volgens berichten van de Spaanse El Pais en El Mundo tot de vroege ochtend overleg gepleegd over welke stappen de Catalanen nog kunnen nemen. Dat overleg begon gisterenavond om 19 uur, maar ze kwamen niet tot een akkoord. De Catalaanse coalitie is er dus nog altijd niet uit of ze bij de zitting van donderdagnamiddag de onafhankelijkheid zal uitroepen. Nieuwe verkiezingen zijn een andere optie. Later op de dag volgt de langverwachte bijeenkomst van het Catalaanse parlement. Dat heeft drie opties: Catalonië roept de republiek uit en organiseert verkiezingen, organiseert vervroegde verkiezingen of beperkt zich tot het uitroepen van de onafhankelijkheid.

Die bijeenkomst werd al verschillende keren uitgesteld, en zou vandaag om 17 uur plaatsvinden. Op hetzelfde moment komt een commissie in de Spaanse senaat samen voor een debat over artikel 155.

Morgen om 10 uur komt de hele Spaanse senaat samen om, naar alle waarschijnlijkheid, de maatregelen binnen artikel 155 goed te keuren om de Catalaanse autonomie aan banden te leggen. Zaterdag stelde de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy al een aantal sancties voor. Daarnaast wil hij ook binnen de zes maanden verkiezingen georganiseerd zien.

bron: Belga