Assisen Henegouwen – Verdediging pleit voor milde straffen omwille van verzachtende omstandigheden

De advocaten van Cindy Mahieu, David Gérard, Allan Decot, Benjamin Wisnieuski en Cyril Mattucce, vragen aan de jury van het assisenhof van Henegouwen om hun cliënten niet tot een levenslange gevangenisstraf te veroordelen, zoals gevraagd in de akte van beschuldiging. Ze voeren verzachtende omstandigheden aan. De jury van het hof van assisen in Bergen had de vijf schuldig bevonden aan dubbele moord. Fabian Lauvaux, advocaat van Cindy Mahieu, wees erop dat zijn cliënte opgroeide in een gewelddadig milieu. Haar ouders werden van hun ouderlijke rechten beroofd. De advocaat vond dertig jaar celstraf volstaan, “zodat er nog hoop is voor haar”.
Thierry Bayet en Alexandra Simi, advocaten van David Gérard vroegen om een straf van 20 jaar. Het was een joviale man tot hij met anderen in contact kwam en aan de drugs verslaafd geraakte.
Henry Van Malleghem, advocaat van Allan Decot, wees erop dat zijn cliënt erg jong was, bekentenissen had afgelegd en zijn spijt had betuigd. Hij vroeg een straf van 25 tot 28 jaar.
Jean-Edmond Mairiaux, de advocaat van Benjamin Wisnieuski, vroeg om ook zijn cliënt wat hoop te laten. Fabrice Guttadauria zag drie verzachtende omstandigheden voor zijn cliënt ‘Pingu’: zijn drugsverslaving die hem in zijn greep had, zijn niet-gewelddadige persoonlijkheid en zijn blanco strafblad. Voor hem werd een straf tussen de 20 en 25 jaar gevraagd.
Jean-Philippe Rivière, advocaat van Cyril Mattucci, vond een strenge straf terecht, maar wees toch ook op het feit dat zijn cliënt geen gevaar voor de maatschappij betekent en een blanco strafblad heeft.
Catherine Hupez, advocate van Méganne Bougeâtre, vroeg om een straf beneden de 20 jaar. De jury beraadslaagt vrijdag over de strafmaat.

Bron: Belga