Ai Weiwei opent expo rond eigen fotografiewerk in Antwerps FOMU

Ai Weiwei opent expo rond eigen fotografiewerk in Antwerps FOMU

In het Antwerpse FotoMuseum (FOMU) is vanaf morgen een overzichtstentoonstelling te zien van het fotografische werk van de bekende Chinese kunstenaar, architect en activist Ai Weiwei. De expo laat zien hoe Ai al sinds het begin van zijn carrière fotografie gebruikt om zijn boodschappen vorm te geven en zijn maatschappelijk engagement te uiten. Het is de eerste keer dat in ons land een tentoonstelling te zien is die specifiek rond Ai’s fotografie draait. Hoewel de expo “Mirror” maar liefst 20.000 foto’s omvat, gaat het slechts om een losse selectie uit het schijnbaar onuitputtelijke fotografische oeuvre van Ai. De bezoeker loopt eerst langs vroeger werk uit het project “Study of Perspective” (1995-2011) waarin de kunstenaar klassieke toeristische foto’s van bekende locaties combineert met zijn eigen uitgestrekte arm en opgestoken middenvinger. Ook zijn “Fairytale”-reeks komt aan bod, waarvoor hij in 2007 voor Documenta 1.001 Chinese burgers, waaronder heel wat mensen die nog nooit in het buitenland waren geweest, naar het Duitse Kassel liet komen.

De voorbije jaren werkte Ai vooral rond de vluchtelingencrisis, die hij zelf liever “humanitaire crisis” noemt. Hij bezocht tientallen vluchtelingenkampen over de hele wereld en legde er de omstandigheden en portretten van de bewoners vast. De enorme hoeveelheid materiaal die daaruit voortvloeide, wordt in het FOMU bevattelijk gemaakt in de vorm van mozaïeken van kleine foto’s die volledige muren van de exporuimte inpalmen. Tot slot mochten ook de vele selfies die Ai dag in, dag uit neemt van alles en iedereen die hij ontmoet, niet ontbreken.

“Mirror” opent morgen voor het grote publiek en is nog tot en met 18 februari te zien in het FOMU, van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur.

bron: Belga