Thailand neemt jaar na zijn dood afscheid van Bhumibol

Koning Bhumibol
AFP / A. Wallace

In Thailand is de crematieceremonie begonnen voor koning Bhumibol Adulyadej, die een jaar geleden overleed. De plechtigheid duurt vijf dagen.

Vanochtend plaatselijke tijd wordt de koninklijke urn en de kist met het lichaam van Bhumibol op een koets uit het paleis weggereden naar een tempel vlakbij en nadien naar het crematiemonument. Dan zal de nieuwe Thaise koning Maha Vajiralongkorn het enorme vergulde monument aansteken. De crematie zelf zal enkele uren in beslag nemen.

Morgen zullen de resten van de koning worden verzameld in de koninklijke urn, die vervolgens naar het paleis wordt gebracht. Zaterdag zal er rond de urn een ceremonie plaatsvinden en zondag wordt die geplaatst bij de urnen van de vorige acht koningen van de Chakri-dynastie. Daarna volgt een processie naar twee twee boeddhistische tempels vlakbij het paleis die de overleden koning nauw aan het hart lagen.

Politie massaal aanwezig

Het hoogtepunt, de crematie zelf, vindt dus vandaag plaats. Er worden meer dan een half miljoen Thai verwacht voor de ceremonie. Enkele duizenden wachten al dagen in de regen om een plaatsje te bemachtigen op het plein. Daar is plek voor zo’n 200.000 mensen. Andere geïnteresseerden kunnen op verschillende plaatsen in Bangkok via grote schermen de plechtigheid volgen. Daarnaast zijn acht replica’s van de crematietoren neergezet, zodat iedereen kan binnen.

Koningin Mathilde

Om dat alles in goede banen te leiden, heeft de politie 80.000 veiligheidsagenten klaar staan. Er zullen ook staatsgasten uit de hele wereld aanwezig zijn, waaronder ook koningin Mathilde en de Nederlandse koningin Màxima. De voorbije dagen werden al vele repetities gehouden voor de plechtigheden.

Bhumibol overleed meer dan een jaar geleden en was enorm populair. Hij zat zeventig jaar op de troon en was ’s werelds langst regerende vorst.