"Puigdemont wil asiel aanvragen in België"

Carles Puigdemont
AFP / J. Lago

Volgens de krant La Vanguardia overweegt de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont asiel aan te vragen in de Belgische ambassade. Hij vreest in de gevangenis te belanden.

Vandaag vergadert de Spaanse senaat over de toepassing van artikel 155 van de grondwet. De verwachting is dat de politici in Madrid dat artikel zullen activeren om zo de hele Catalaanse regering af te zetten. Bovendien zou het Spaanse parket werken aan een klacht tegen Puigdemont (foto) wegens ‘rebellie’. Hij riskeert tot dertig jaar cel als hij de onafhankelijkheid uitroept.

Ambassade

Volgens de krant La Vanguardia vreest Puigdemont in de gevangenis te belanden. Hij zou overwegen om zijn toevlucht te zoeken tot een ambassade. La Vanguardia noemt als voornaamste mogelijkheid België. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de uitspraken van premier Charles Michel (MR), die het Spaanse politiegeweld meermaals veroordeeld heeft, en met de aanwezigheid van N-VA in de federale regering.

Geen verkiezingen

Gisteren gonsde het de hele dag van de geruchten dat Puigdemont nieuwe verkiezingen zou uitroepen. Zijn toespraak werd meermaals uitgesteld, maar uiteindelijk sprak hij zich om 17 uur toch uit. Hij zei dat hij inderdaad overwogen had om verkiezingen uit te schrijven, maar Madrid was niet bereid om artikel 155 terug in de schuif te leggen in ruil voor vervroegde verkiezingen. Daarom borg de Catalaanse minister-president dat plan weer op.