Boiler Room brengt Brussel op kookpunt

Voor clubbers wereldwijd behoeft het partyconcept Boiler Room geen uitleg meer. Hier gespeeld hebben is een must voor ieder zichzelf respecterend dj.

De grootste namen maakten sinds 2010 hun opwachting achter de draaitafels, live gestreamd en vervolgens vereeuwigd op YouTube. Een set van Solomun werd intussen bijna 29 miljoen bekeken, eentje van Carl Cox 30 miljoen. Het Boiler Room-kanaal op YouTube wordt door 1,4 miljoen mensen gevolgd.

Wat is Boiler Room?

Het event is eerst en vooral geheimzinnig en doet een beetje denken aan de illegale raves van de jaren 90. Je weet in welke stad en op welke dag het los gaat, maar de exacte locatie en line-up worden tot op het laatste moment geheim gehouden. Ben je een van de gelukkigen en zie je een uitnodiging voorbijkomen op Facebook, schrijf je dan zo vlug mogelijk in en daarna kan je alleen maar hopen. Of misschien gewoon de juiste mensen kennen, dat helpt ook. Klinkt allemaal omslachtig, maar na alle beproevingen zie je achter de knoppen de fine fleur van de electro, techno of hiphop aan het werk.

Op Brussels grondgebied

Vorig jaar kon je Lefto nog aan het werk zien in een van de bollen van het Atomium. Vandaag is Brussel opnieuw aan de beurt, voor de eerste in een reeks van acht Europese underground feestjes. Het is in onze hoofdstad dat organisator Dean Bryce en Eristoff vodka het nieuwe concept ‘into the Dark’ lanceren, een hommage aan de Europese techno en streetart-scene. Wie beter dan Charlotte de Witte en levende legende Laurent Garnier om de aftrap te geven? Kenners begrijpen meteen dat het vanavond hard zal gaan in La Raffinerie in Molenbeek.

Wil je het zelf beleven? Dan heb je twee mogelijkheden: nog een beetje harder hopen… of gewoon een feestje bouwen in je woonkamer met de livestream.

Vier vragen voor Charlotte de Witte

Charlotte de Witte
Foto Hans Huylebroeck

Wat betekent het voor jou om een Boiler Room-avond te draaien?

“Om eerlijk te zijn, ik zou niet zeggen dat het een droom is, eenvoudigweg omdat ik geen dromer ben. Ik hou gewoon heel erg van wat ik doe, waar dan ook. Maar het blijft wel ongelofelijk, als je de lijst met artiesten bekijkt die al achter hun draaitafels plaatsnamen.”

Je speelt jouw set voor Laurent Garnier. Wat betekent hij voor jou?

“Hij is echt een van de allergrootste namen. Hij is al zo lang bezig en is een grote inspiratiebron voor heel wat mensen die enorm veel hebben geleerd door hem bezig te zien. Hij is een ongelofelijke dj en zonder twijfel een van de meest getalenteerde ter wereld.”

Ik heb de indruk dat de ‘pure’ techno een tweede jeugd beleeft?

“Ik weet niet of we mogen spreken van een echte techno-revival. De muziek speelt sinds enkele jaren weer een belangrijkere rol maar is in feite nooit helemaal weg geweest. Het klopt wel dat het genre de laatste tijd alsmaar meer mensen kan bekoren.”

Ellen Allien, Paula Temple, DJ AZF, Amélie Lens, jezelf… Zou je durven stellen dat de hedendaagse techno een vrouwenzaak is?

“Nee, daar ben ik het niet mee eens. Het is waar dat er iets beweegt en dat er veel vrouwen een belangrijke rol spelen in die beweging, maar sommigen zijn ook al heel lang bezig. Volgens mij is het puur toeval. De techno-scene wordt zeker niet gedomineerd door vrouwen, het is gewoon een gelukkig toeval dat er op dit moment zoveel vrouwen zo goed bezig zijn. Er zijn zoveel mannelijke dj’s, het is normaal dat er af en toe wat vrouwen opduiken, maar het wordt zeker geen ‘girls only’ gebeuren.” (lacht)

Pierre Jacobs