Amazon levert pakje in je woonkamer

De onlinewinkel Amazon biedt vanaf volgende maand de mogelijkheid om pakjes af te leveren in de woonkamer als de bewoner niet thuis is. Klanten moeten daarvoor een speciaal slot installeren.

Het concept Amazon Key voorziet onder meer in een slim slot met code, waarmee de deur van de klant kan geopend worden, en een bewakingscamera die de bewegingen van de koerier registreert.

De service wordt voorlopig enkel in de Verenigde Staten aangeboden. Het pakket met een slim slot (van de merken Kwikset en Yale) en camera kost 250 dollar (212 euro). Het is voorlopig ook enkel beschikbaar voor de klanten met een Prime-abonnement bij Amazon.

Aanbellen

De koerier kan de deur met een code openen en het pakket binnen afzetten. Hij of zij zal wel steeds aanbellen, om zeker te zijn dat hij de bewoner die misschien onverwachts thuis is, niet verrast, belooft de webwinkel. Pas na binnenkomst wordt de camera geactiveerd. Dan krijgt de klant een berichtje op zijn smartphone.

Alarm afzetten

Eén van de problemen is dat het concept tot nu toe niet compatibel is met alarmsystemen. Die moeten dus op de dag van de levering worden uitgeschakeld. Ook huisdieren kunnen verrast worden door de koerier. Amazon raadt aan om hen in een kamer op te sluiten.

Amazon denkt eraan om het Amazon Key-concept in de toekomst uit te breiden met andere diensten zoals klusjes aan huis, poetshulp of dierenoppas.

Met het systeem kunnen vrienden of familie bovendien binnen in je huis, als je dat wil, zonder dat je de sleutel onder de deurmat moet leggen. Je kan het slot ook op afstand openen of sluiten en via een liveview kan je op de camera’s volgen wat er aan het gebeuren is.