Milieuvriendelijk wassen: hoe doe je dat?

wasmachine

Voor heel wat gezinnen is de wasmachine dé uitvinding van de 20ste eeuw. Niet meer zeulen met overvolle wasmanden, schrobben tot je armen het bijna begeven en dan moeten vaststellen dat de meest hardnekkige vlekken er nog niet uit zijn… de moderne mens wil op dat vlak niets van zijn luxe terug afstaan. Maar de laatste tijd staan mensen vaker stil bij de impact op het milieu en worden alternatieven gezocht om verspilling van wasproducten en water tegen te gaan.

Sommigen kiezen voor wassen zonder wasmiddelen. Inmiddels zijn verschillende alternatieven op de markt zoals wasballen die keramische bolletjes bevatten en bij aanraking met water hydroxyl-ionen produceren. De ionen omringen het vuil en weken het los. Maar deze ballen werken niet bij sterk vervuilde was. Daarom gaan steeds meer mensen experimenteren met zelfgemaakte producten. Handzeep raspen, water toevoegen, alles koken en daarna mengen met koud water en het geheel een nachtje laten trekken. Klinkt simpel maar het is toch een heel gedoe en je bent niet onmiddellijk geholpen…

Automatisch doseren

Ook producenten van wasmiddelen besteden meer aandacht aan milieuvriendelijkheid en maken producten die minder vervuilend zijn maar toch de ergste vlekken zonder problemen verwijderen. Vaak worden de middelen in pod’s verkocht, apart verpakte dosissen goed voor één wasbeurt. Hier wordt echter geen rekening gehouden met de materialen waaruit de kledij gemaakt is, hoe vol de machine zit en dikwijls moet nog een extra vlekkenverwijderaar worden toegevoegd op hardnekkige vlekken.

Electronicagigant Bosch heeft een slimme wasmachine ontwikkeld die zelf de hoeveelheid wasmiddel bepaalt door de i-DOS technologie. Je voegt wasmiddel toe voor ongeveer 20 beurten en de machine bepaalt zelf hoeveel elke wasbeurt nodig heeft. Op die manier bespaar je massa’s water, verbruik je minder wasmiddel en energie. Goed voor het milieu en je portemonnee!

wasmachine