“Internetbeveiliging is geen Far West”

Internetbeveiliging is geen Far West

In conferentiegebouw Lamot in Mechelen verzamelen zich vandaag tal van cyberspecialisten uit heel Europa voor een dubbelconferentie rond cyberveiligheid. Een van de sprekers is Miguel De Bruycker, directeur bij Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Volgens hem moeten verschillende reeds bestaande netwerken van cyberbeveiliging samengebracht worden om zo een performanter netwerk te creëren. Er wordt ook aan een label gewerkt waardoor producenten nieuwe toepassingen kunnen laten keuren op cyberveiligheid. De Belgian Cyber Security Convention en EuroCloud Forum slaan de handen in elkaar voor een unieke dubbelconferentie in Mechelen. Met een programma vol lezingen en workshops brengen ze de werelden van cyberveiligheid, dataprivacy en cloud computing bij elkaar. Kmo’s, grote bedrijven, overheid en non-profits kunnen er kennismaken met diensten- en technologieleveranciers die hen kunnen bijstaan in het implementeren van oplossingen.

Voor Miguel De Bruycker is het zeker mogelijk om onze virtuele wereld goed te beschermen. “We mogen het vertrouwen in online toepassingen zeker niet verliezen”, zegt hij. “Er zijn veel mooie mogelijkheden maar soms wordt internet als de nieuwe Far West aanzien: iedereen heeft een geweer en schiet zelf wanneer hij wordt aangevallen. Dat werkt natuurlijk niet. Internetbeveiliging is geen Far West. Iedereen werkt vanuit zijn individuele cel, dat is goed, maar we moeten de cellen onderling verbinden en leren van mekaar.”

Het CCB biedt verschillende gidsen aan die particulieren, ondernemers en zelf ethische hackers op weg helpen met onlinebeveiliging. “Het belangrijkste is altijd om te kijken hoe je reageert wanneer zich een incident voordoet. In de reële wereld heb je ook geen politieagent die naast je staat en je permanent beschermd”, zegt De Bruycker. “Cybercriminelen zijn ons soms te snel af maar de impact van hun acties blijft, gelukkig, meestal beperkt.”

Intussen wordt ook aan een Europees label gewerkt dat als keurmerk voor cyberveiligheid kan gelden. Producenten van online toepassingen kunnen hiermee aangeven dat hun product aan bepaalde veiligheidsvoorschriften voldoet.

bron: Belga