Groen licht voor nieuw inreis-uitreissysteem aan Europese buitengrenzen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Europees Parlement heeft vandaag zijn fiat gegeven voor de invoering van een nieuw inreis-uitreissysteem. Daarin zullen vanaf 2020 de reisgegevens worden geregistreerd van niet-EU-burgers die naar de Schengenzone komen. Met de invoering van het inreis-uitreissysteem komt een einde aan het stempelen van paspoorten. Het nieuwe elektronische systeem, dat naar schatting 480 miljoen euro zal kosten, zal van elke reiziger een aantal gegevens registreren, zoals de naam, het reisdocument, biometrische gegevens en de datum en plaats van aankomst en vertrek uit de Schengenzone.

"Een Europese Unie zonder binnengrenzen is enkel mogelijk met sterke buitengrenzen", zo begroet Hilde Vautmans (Open Vld) het voorstel. Volgens haar zal het systeem het veel gemakkelijker maken om te controleren of reizigers niet langer blijven dan hun Schengenvisum toelaat. Het systeem moet ook een meerwaarde bieden in de strijd tegen terrorisme. "Het systeem laat ook toe om mensen te identificeren die een paspoort hebben vervalst of gestolen van iemand anders", merkt Helga Stevens (N-VA) op.

De gegevens worden verzameld in een centrale databank. Zowel de Europese politiedienst Europol als de nationale politiediensten krijgen toegang tot de informatie. Het consulteren van de gegevens moet "proportioneel" zijn, en "noodzakelijk voor de uitvoering van de bevoegde autoriteiten". De data worden drie jaar bijgehouden. Die termijn wordt verlengd tot vijf jaar voor personen die langer blijven dan hun verblijfsduur toelaat.

Het systeem kreeg de goedkeuring van 477 tegen 139 Europarlementsleden, bij 50 onthoudingen. Onder meer de groenen stemden tegen. "Het is onaanvaardbaar dat gewone reizigers onder algemene verdenking worden geplaatst. Miljoenen euro's worden verspild aan het vergaren van nutteloze en niet-pertinente informatie die onze inlichtingendiensten zal overspoelen", laakte het Franse Europarlementslid Eva Joly.

Bron: Belga