Deliveroo-koeriers niet langer verzekerd

Deliveroo-koeriers niet langer verzekerd

Het online-platform Deliveroo werkt niet langer samen met de coöperatie SMart, zo maakte die laatste vandaag bekend. Door die samenwerking waren de fietskoeriers in loondienst, genoten ze sociale bescherming en waren ze verzekerd. Dat valt nu weg. Volgens de gedelegeerd bestuurder van SMart, Sandrino Graceffa, zullen de fietskoeriers van Deliveroo niet langer een uurloon krijgen, maar een stukloon.

SMart werkte al sinds 2016 samen met Deliveroo om tegemoet te komen aan de onzekere situatie van de freelance-koeriers. Vaak gaat het om zelfstandigen of studenten die een centje willen bijverdienen. Dankzij de coöperatie waren ze in loondienst, genoten ze sociale bescherming en hadden ze een aansprakelijkheids- en arbeidsongevallenverzekering. SMart keek er ook op toe dat ze minstens het minimumloon ontvingen.

Door het stopzetten van de samenwerking ontstaan er nu “mini-jobs”, aldus Graceffa. De beslissing werd bovendien genomen op een moment dat er gesprekken liepen met de vakbonden over een cao voor fietskoeriers. “Het is jammer dat de samenwerking zo brutaal is stopgezet”, aldus Graceffa.

bron: Belga