Chinees ruimtestation valt terug op Aarde, maar (voorlopig) weet niemand waar

Chinees ruimtestation valt terug op Aarde
Chinees ruimtestation valt terug op Aarde

Het eerste en embryonale ruimtestation dat China heeft gelanceerd valt ergens tussen laat dit jaar en vroeg in het volgend jaar op Aarde terug. Probleem is dat niemand weet waar, zo heeft het gezaghebbende orbiterchspacenews.blogspot.be op aanhaling van berichten in internationale media bericht. In september 2011 lanceerde Peking zijn eerste ruimtestation, de Tiangong-1 (‘Hemels Paleis’). Ondertussen heeft China de controle over het meer dan acht ton wegende ruimteschip, dat sinds 2013 niet meer operationeel was, verloren.

Het ding komt sowieso naar beneden. Het zou nu een baan draaien op 358 km hoogte en verliest elke dag enkele meters hoogte. Slechts vier tot vijf dagen voor de eigenlijke terugval zou geweten zijn waar dit zal gebeuren.

Volgens specialisten is er geen reden voor (te veel) paniek. Een groot deel van het Hemels Paleis zal immers opbranden in de dichte lagen van de atmosfeer. De rest, mogelijk honderd kilo, valt wel ergens.

Maar Peking stelt gerust, zegt de blog. Er is weinig kans dat er schade ontstaat want wat er van de Tiangong-1 overblijft, ploft wellicht in zee. Plausibel want zeventig procent van het aardoppervlak bestaat uit water. Valt het dan nog op land is de kans dat iemand het op zijn of haar kop krijgt weer klein want slechts twee procent van het land is bewoond.

De NASA schat de kans dat puin van het ruimtestation iemand raakt op 1 op 3.200.

Bron: Belga