“Gezond leven is eigenlijk niet zo moeilijk”

Nathalie Meskens heeft een nieuw boek uit
Foto B. Debaenst

Het gaat goed met Nathalie Meskens. Na de breuk met Jeroen Van Dyck heeft de actrice, presentatrice en zangeres haar leven weer op de rails met een nieuw lief én een nieuw boek. «Mijn doel is onder andere gewoon om als Bourgondiër elke dag lekker eten klaar te maken zonder dat je gewicht schommelt», klinkt het.

Onlangs heb je je levensstijl radicaal omgegooid met als kers op de taart je nieuwe boek ‘Plan Boost’. Op welke manier ben je anders gaan leven?

Nathalie Meskens: “Dat is eigenlijk vier jaar geleden begonnen met de boek ‘De Voedselzandloper’ van Kris Verburgh. Wij zijn opgegroeid met de gedachte dat graan- en melkproducten heel belangrijk zijn. Die gedachte wordt in dit boek overboord gegooid. Eigenlijk zijn graan- en melkproducten niet zo goed en is het bewezen dat ze ouderdomsprocessen versnellen. Door dat uit mijn voedingspatroon te laten, merkte ik dat ik veel meer energie had. Ik ben een jojo en ik wou gewoon mijn gewicht stabiel houden, maar nog steeds lekker kunnen eten. Andere kookboeken zoals die van Pascale Naessens en de ‘Voedselzandloper’ hebben mij daar bij geholpen. Mijn doel is om als Bourgondiër elke dag eten klaar te kunnen maken zonder dat je gewicht heel de tijd schommelt. Ik voelde me vroeger lusteloos na elke maaltijd. Door die voedingsgroepen te schrappen voel ik beter.”

Heb je de recepten zelf bedacht?

“In ‘Plan Boost’ staan mijn eigen recepten, maar ik heb ook samengewerkt met de jonge chef Rembert Notte. Voor mijn Motown-tour had ik hem ingehuurd. Omdat iedereen zo enthousiast was over het eten, was het bijna vanzelfsprekend om hem erbij te betrekken. Als chef zonder opleiding is hij puur uit passie met eten bezig. Op een simpele manier kan hij bijvoorbeeld aan eenvoudige groenten een heel nieuwe draai geven. Die manier van met eten om te gaan vind ik heel mooi.”

Wat heb je nog gedaan, naast op je voeding letten? Sport je, mediteer je?

“Ik denk dat het vooral belangrijk is om algemeen rust in te plannen en goed te slapen. Dat wordt vaak onderschat. Ik zou niet zeggen dat ik echt mediteer. Ik wandel wel heel graag, omring me graag met natuur. Ik heb ook twee honden die ik moet uitlaten, maar soms voelt het meer alsof ik mezelf moet uitlaten. En zoals iedereen ben ook ik gevoelig voor een mooie zonsondergang. Het belangrijkste van al vind ik innerlijke rust. Bewegen en sporten helpen me daarbij.”

Wat vind je van de kritiek van Jeroen Meus op de voedselhypes?

“Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet helemaal gevolgd heb. Wat er ook gezegd is, ik ben een enorme fan van Jeroen. Het is iemand met ontzettend veel vakkennis. Hij doet zijn ding, net zoals andere chefs. Maar ik ben ook geen professionele chef of expert, ik ben een foodie. Jeroen en ik delen gewoon een passie voor voeding. Ik denk dat dat alles overwint.”

Vind je dat er nog nood is naar dit type boeken? De winkels liggen er vol mee.

“Natuurlijk is er nog ruimte voor ‘Plan Boost’. Het is iets anders en iets nieuws. Is er bijvoorbeeld nog nood aan een thriller? Die doen het ook nog even goed, ondanks het grote aantal. Trouwens, na een tijd heb je ook wel alles al geprobeerd in je favoriete kookboek. Ik vind het zelf altijd leuk om dan iets nieuws te proberen. Dus ik denk zeker dat daarin ‘Plan Boost’ een frisse toevoeging kan zijn aan de bestaande kookboeken.”

Je hebt je in het verleden voornamelijk gefocust op de Aziatische keuken. Zijn je recepten nu ook Aziatisch getint?

“De recepten in ‘Plan Boost’ zijn niet per se Aziatisch, het is een mix van dagdagelijkse recepten uit mijn eigen keuken. Ik gebruik wel nog veel chili en koriander, maar de focus ligt niet op Aziatische keuken. ‘Plan Boost’ is een nieuw verhaal met nieuwe recepten.”

Je hebt een bewogen jaar achter de rug na je heftige huwelijksbreuk met Jeroen Van Dyck. Hoe heb je het leven in de spotlights ervaren het afgelopen jaar?

“Er zijn voor- en nadelen aan een bestaan in de schijnwerpers. Het minst leuke vind ik dat je gepakt wordt op snelheid en je eigenlijk zelf eerst alle dingen helder wilt krijgen voor ze in de media belanden. Het leuke is dan weer dat als je bijvoorbeeld als je muziek wil maken of zoals nu een boek schrijft, je wel een platform hebt om je verhaal kwijt te kunnen. Het is zoals ze zeggen, de bluts met de buil nemen.”

Wat is je ene tip voor mensen die wel veranderingen willen maar hun levensstijl niet volledig durven omgooien?

“Mijn enige tip is: wees niet bang, koop ‘Plan Boost’, zet je op het toilet of in de zetel en ontdek dat het allemaal niet zo moeilijk is.” (lacht)

 

Lien Sterkens

‘Plan Boost’is verschenen bij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,99 euro.