Brussel verbrandt al het gesorteerd afval op één hoop

De vuilnisophaaldienst in Brussel heeft meermaals gesorteerd afval samengevoegd en op één hoop verbrand. Dat blijkt uit een interne mail.

Net Brussel verbrandt zonder onderscheid voorgesorteerd afval. Dat blijkt uit een e-mail waarin de operationele directie zeer expliciet de opdracht geeft aan de ploegen om de gele, blauwe en witte zakken in één ophaling te verzamelen en naar de verbrandingsoven te sturen. “Schandalig”, reageert Annemie Maes, Brussels Parlementslid voor Groen, aan Bruzz. “We vragen met Groen en Ecolo een bijzondere commissie rond Net Brussel, zodat het parlement eindelijk het wanbeheer bij het agentschap onder de loep kan nemen.”

“Uitzonderlijk”

Net Brussel bevestigt de wanpraktijken, maar zegt dat het om een “uitzonderlijke maatregel” gaat. De vakbonden zeggen echter dat het een terugkerend probleem is en de inzamelploegen sinds de hervorming van januari onderbemand zijn.

“Brusselaars uitgelachen”

“Dit schandaal is de Brusselaars die hun best doen om te sorteren, recht in hun gezicht uitlachen”, zegt Maes. “Het geeft een compleet verkeerd signaal.” Ze wijst erop dat Brussel vandaag al een slechte leerling is. In tegenstelling tot Vlaanderen, dat 60% van het afval sorteert, is dat in Brussel maar 30%.

Fraude

Vorige week nog bleek dat het Rekenhof fraude met tankkaarten vermoedde bij Net Brussel. Het ging over onregelmatig gebruik van de reservetankkaarten van het agentschap. Het Brussels Parlement houdt daar morgennamiddag een actualiteitsdebat over nadat de bevoegde staatssecretaris Fadila Laanan (PS) eerder deze week haar kat stuurde voor een gelijkaardig debat in de commissie.

“We klagen met Groen en Ecolo al langer de wantoestanden bij Net Brussel aan. De verantwoordelijkheid van staatssecretaris Laanan is hierin verpletterend. Maar ze antwoordt niet op onze parlementaire vragen. Ze komt zelfs niet naar de commissies”, besluit Annemie Maes.