Wetten op spijtoptanten en burgerinfiltranten zijn “lastige bevalling”

Wetten op spijtoptanten en burgerinfiltranten zijn "lastige bevalling"

Het uitwerken van de wetten op de spijtoptanten en burgerinfiltranten blijken een “lastige bevalling”. Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) verklaard in de Kamer, waar hij toelichting gaf in het dossier rond de Bende van Nijvel. Beide teksten liggen dezer dagen ter discussie voor op vergaderingen tussen de verschillende kabinetten. Tijdens de bijzondere ministerraad over veiligheid in mei dit jaar besliste de regering een wetsontwerp rond spijtoptanten voor te bereiden, net zoals over burgerinfiltranten. Minister Geens counterde meteen de kritiek dat zo’n wet er al lang had moeten zijn voor de spijtoptanten. Er stonden al jaren voorstellen van zijn partijgenoten Tony Van Parijs en Raf Terwingen op de agenda van de Kamercommissie Justitie, luidde het.

“Er staan tussen droom en daad de werkelijkheid, de wet en praktische bezwaren”, benadrukte Geens. “Geen van beide onderwerpen ligt in onze tradities, en dat blijkt bij de voorbereiding van de teksten. Deze bevalling is een lastige, precies omwille van die tradities die naar boven komen bij alle adviezen die we inwonnen”.

Vanmorgen stond de wettekst over de burgerinfiltranten nog op de agenda van de interkabinettenwerkgroep Justitie en volgende week is het de beurt aan de spijtoptanten, kondigde de minister aan.

“Het zijn lijvige teksten geworden, met lange memories van toelichting. Men moet de nieuwe wet ook willen doen werken en bepaalde ervaringen in het verleden hebben mij geleerd dat een ontwerp met onvoldoende draagvlak, in de praktijk niet altijd het gewenste verschil kan maken, en in sommige rechtsgebieden dode letter kan blijven.”

bron: Belga