Vrachtvervoer krijgt voortaan verkeersbelasting makkelijker terugbetaald

Vrachtvervoer krijgt voortaan verkeersbelasting makkelijker terugbetaald

De Vlaamse regering versoepelt de voorwaarden om als transportbedrijf in aanmerking te komen voor een terugbetaling van de verkeersbelasting. De maatregel moet ervoor zorgen dat nog meer transport gebeurt over het water of via het spoor. Transportbedrijven kunnen een terugbetaling vragen van hun verkeersbelasting als zij aan gecombineerd vervoer doen. Dat wil zeggen: als een deel van hun vrachtvervoer via het spoor of over het water gaat.

Die regelgeving werd vorig jaar al doorgevoerd. Na een evaluatie heeft de regering beslist de maatregel aan te passen. Ze verlaagt het aantal terugbetalingen voor overslagverrichtingen van 220 naar 100. Daarnaast mag het dichtstbijzijnde station van overslag voortaan net over de grens liggen, bijvoorbeeld in Rijsel.

“Met deze maatregel verminderen we het vervoer via de weg én geven we tegelijkertijd het transport per spoor en over het water een duwtje in de rug”, zegt Vlaams minister van Financiën Bart Tommelein. “Niemand staat graag in de file, met deze maatregel willen we nog meer vrachtvervoer van onze wegen halen.”

De evaluatie bleek overigens positief, aldus de minister. Waar vroeger niemand gebruikmaakte van de terugbetaling, steeg het aantal aanvragen vorig jaar naar 612. Twintig procent van de voertuigen (121 vrachtwagens) genoot van een volledige terugbetaling doordat ze 220 overslagverrichtingen per jaar realiseerden.

bron: Belga