Twee ngo’s dienen klacht in na opsluiting Soedanezen

Twee ngo's dienen klacht in na opsluiting Soedanezen
Twee ngo's dienen klacht in na opsluiting Soedanezen

Twee Franstalige niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) hebben vandaag bij de Commissaris voor de Mensenrechten bij de Raad van Europa een klacht ingediend over de opsluiting van Soedanezen in het gesloten terugkeercentrum 127bis in Zaventem. Het gaat om ‘le Mouvement contre le racisme, l’antisémitisme et la xénophobie’ (Mrax) (Beweging tegen racisme, antisemitisme en vreemdelingenhaat) en ‘le Collectif contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation’ (Crer) (Collectief tegen razzia’s en tegen uitwijzingen en voorregularisering). De ngo’s zeggen dat de mensenrechten geschonden worden in het terugkeercentrum. De klacht komt er nadat vorige vrijdag een delegatie van de Liga voor Mensenrechten, van Mrax en van Ecolo-volksvertegenwoordiger Benoît Hellings een bezoek hadden gebracht aan het terugkeercentrum 127bis.

Volgens de delegatie was er sprake van ernstige tekortkomingen inzake informatievoorziening voor de personen die er opgesloten waren en werd er ook druk op hen uitgeoefend. De Soedanezen hadden ook geen zicht op de procedure waarin ze zitten en ze hadden geen enkel toekomstperspectief.

Een aantal van de opgesloten Soedanezen was ook uitgeleverd voor verhoor aan vertegenwoordigers van de Soedanese overheid. Bovendien werden tekortkomingen vastgesteld in het verlenen van juridische bijstand. Er waren tot slot ook minderjarigen aanwezig in het centrum. De jongste was 16 jaar.

Bron: Belga