Openbaar ministerie vraagt geldboete voor kunstenaar Wim Delvoye voor bouw- en milieuovertredingen

Openbaar ministerie vraagt geldboete voor kunstenaar Wim Delvoye voor bouw- en milieuovertredingen

Kunstenaar Wim Delvoye, die zich moet verantwoorden op de Gentse correctionele rechtbank voor een reeks bouw- en milieuovertredingen op zijn kasteel in Melle, zou een boete van 4.500 euro opgelegd moeten krijgen. Dat heeft het openbaar ministerie vandaag gevorderd. “Alleen goede bedoelingen volstaan niet. Er zijn zonder vergunning allerlei werken uitgevoerd”, stelde de aanklager. De 52-jarige Delvoye wilde het kasteel De Bueren in Melle in zijn originele staat herstellen en het domein uitbouwen tot een sculpturenpark. Hij kreeg echter problemen omdat vergunningen niet in orde bleken. Delvoye en zijn vennootschap worden ervan beschuldigd dat ze tussen 2008 en 2011 onder meer een betonplateau naast het kasteel lieten gieten en twintig bomen hebben geveld zonder vergunning. Ook de walgracht werd verbreed over een lengte van 370 meter. Omdat het kasteel een beschermd monument is, gaat het ook om inbreuken op het decreet ter bescherming van de monumenten en stads- en dorpsgezichten.

Het openbaar ministerie vorderde 4.500 euro boete voor Delvoye en 6.000 euro voor zijn vennootschap Delvoye Art. De aanklager verwees naar een arrest van het Gentse hof, waarbij Delvoye in maart opschorting van straf kreeg voor bedreigingen aan het adres van twee ambtenaren en een politievrouw op zijn kasteel in Melle, die controles kwamen uitvoeren. “De moeilijke verhouding tussen de politie en inspectiediensten en de beklaagde is te wijten aan de houding van de beklaagde zelf”, aldus de aanklager.

Delvoye komt straks zelf aan het woord en hij heeft aangekondigd dat hij namen wil noemen van “alle corrupte ambtenaren die een persoonlijke strijd en lastercampagne tegen hem voeren”.

bron: Belga