Meer dan 9 op de 10 vrouwen op straat lastiggevallen in Franse gemeenschap

Meer dan 9 op de 10 vrouwen op straat lastiggevallen in Franse gemeenschap
Meer dan 9 op de 10 vrouwen op straat lastiggevallen in Franse gemeenschap

Meer dan negen op de tien vrouwen jonger dan 35 jaar zeggen de afgelopen twaalf maanden op straat te zijn lastiggevallen in de Franse gemeenschap. Dat blijkt uit een eindwerk van Léa Gosselin, studente criminologie aan de ULg, waarover La Dernière Heure heeft bericht. Bijna een vijfde (17 procent) van de respondenten tussen 15 en 24 jaar zei een keer per dag op straat te zijn lastiggevallen. Het onderzoek gebeurde in 2017, bij een staal van 2.400 vrouwen in de Franse gemeenschap tussen 15 en 64 jaar. Van hen zeiden slechts twaalf vrouwen nooit het slachtoffer te zijn geweest, aldus Léa Gosselin aan Belga. Drie vrouwen waren verkracht, van wie één geen klacht had ingediend omdat “dat tot niets leidt”, zo legde het slachtoffer uit aan de studente.

Meer dan de helft (56 procent) van de respondenten zei te zijn gevolgd in de afgelopen twaalf maanden. Daarnaast maakte 85 procent, en bijna alle respondenten tussen 15 en 54 jaar, een poging tot conversatie in de openbare ruimte mee. De helft van de vrouwen sprak ook over een kusgeluid. Van de 455 bevraagde vrouwen tussen 15 en 24 jaar, antwoordde 76 procent “ja” op de vrouw of ze in die periode aangeraakt zijn in de openbare ruimte, net als 43 procent van de vrouwen tussen 25 en 34 jaar. Daarnaast maakte ook 42 procent van de respondenten een “geforceerd contact” mee.

“Het fenomeen is gecompliceerd, want het gaat van een verbale agressie tot een seksuele agressie of verkrachting”, aldus de studente. “Mijn werk bevestigt de conclusies van het Franse instituut voor de gelijkheid van mannen en vrouwen, volgens dewelke elke vrouw in de loop van haar leven wordt lastiggevallen in de openbare ruimte. Dat toont ook dat het niet specifiek is voor een land.”

Bron: Belga