Financieel Actie Netwerk laat multinationals naar de bodem springen op Beursplein

Financieel Actie Netwerk laat multinationals naar de bodem springen op Beursplein

Het Financieel Actie Netwerk (FAN) heeft dinsdag op het Brusselse Beursplein verschillende multinationals letterlijk naar de bodem laten springen vanop een bungeeplatform van een tiental meters hoog. Daarmee klaagt de organisatie de verlaging van de belastingen voor ondernemingen aan. Een maatregel die, in de ogen van het FAN, vooral de multinationals moet aantrekken. De huidige vennootschapsbelasting bedraagt 33,99 procent, maar tegen 2020 wordt die al bijgesteld naar 25 procent. “En dat zal het einde nog niet zijn”, vertelt Jolien Pollet van het FAN. “In Nederland ligt de vennootschapsbelasting al op 21 procent en in Amerika op 15 procent. De landen bieden tegen elkaar op om zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de multinationals.”

Die ‘race to the bottom’ van de belastingen werd symbolisch weergegeven met personen die verkleed als multinational naar de bodem sprongen op het Beursplein.

De maatregelen zullen volgens het FAN een gat in de overheidsinkomsten slaan. De kleine ondernemers die wel de volledige belasting betalen, worden daar de dupe van. “Multinationals daarentegen betalen in de realiteit vaak slechts enkele honderden euro’s belastingen en hebben miljarden winst dankzij Belgische gunstmaatregelen en het Belgisch personeel”, aldus Pollet.

Het FAN eist een eerlijke, transparante Europese minimumbelasting op de winst van vennootschappen en vraagt garanties op jobcreatie, jobzekerheid en investeringen.

bron: Belga