Europees Parlement wil klokkenluiders beter beschermen

Europees Parlement wil klokkenluiders beter beschermen
Europees Parlement wil klokkenluiders beter beschermen

Het Europees Parlement wil dat klokkenluiders beter beschermd worden. In een niet-bindende resolutie, die werd goedgekeurd, roepen ze de Commissie op om tegen het einde van het jaar een ambitieus wetsvoorstel op tafel te leggen om iedereen die informatie van maatschappelijk belang wereldkundig maakt bescherming op Europees niveau te bieden. “De paradox is dat klokkenluiders het slachtoffer worden van bedreigingen en van vervolging, terwijl de mensen over wie onthullingen worden gedaan, relatief goed beschermd zijn”, zegt het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (PS). Hij hekelt ook het feit dat de wetgeving met betrekking tot klokkenluiders erg varieert naargelang de verschillende Europese lidstaten.

De parlementsleden moedigen de lidstaten onder meer aan klokkenluiders beter te beschermen en hen juridische en financiële steun te bieden. Ze pleiten ook voor mechanismen om informatie te delen zodat klokkenluiders hun informatie gemakkelijker kunnen delen.

De resolutie van het parlement werd met 399 stemmen tegen 101 en 166 onthoudingen goedgekeurd. De vier N-VA-parlementsleden stemden tegen. “Natuurlijk verdienen klokkenluiders een beschermingsstatuut, maar dit onevenwichtig rapport draagt daar niet op de juiste manier toe bij”, zegt Helga Stevens. Zij vindt dat het begrip ‘klokkenluider’ te ruim gedefinieerd wordt.

Bron: Belga