Europees Parlement noemt perszaal naar vermoorde Maltese journaliste

door
Belga
Leestijd 1 min.

De perszaal van het Europees Parlement in Straatsburg zal voortaan de naam van Daphne Caruana Galizia dragen, de Maltese journaliste die vorige week gedood werd door een autobom. Dat heeft parlementsvoorzitter Antonio Tajani bekendgemaakt. Caruana Galizia werkte voor verschillende media in Malta maar had ook een eigen populaire blog: 'Running Commentary'. Ze schreef vooral over corruptiedossiers, tot een krachtige explosie haar het leven kostte. Volgens plaatselijke media had ze bij de politie al aangifte gedaan van bedreigingen.

"Als voorzitter, als burger en als journalist wil ik mijn verontwaardiging uitdrukken over de brutale moord op Daphne Caruana Galizia", zei Tajani in het parlement. "Ze was een moedige vrouw, een grote journaliste."

De Europarlementsleden hielden een minuut stilte in acht voor Caruana Galizia, in aanwezigheid van haar familie. Later vandaag debatteert het parlement nog over de persvrijheid en de bescherming van journalisten.

Volgens Tajani zal het parlement de zaak blijven aankaarten zolang de moordenaars van Caruana Galizia en hun opdrachtgevers niet gevonden zijn.

Bron: Belga