Belgische delegatie denkt ook aan campagne voor zitje in VN-Veiligheidsraad

Belgische delegatie denkt ook aan campagne voor zitje in VN-Veiligheidsraad

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) heeft dinsdagochtend in Abidjan een conferentie over kinderarbeid in de cacao-industrie bijgewoond. Het initiatief kadert in het Belgische nationale actieplan rond mensenrechten in ondernemingen, een VN-engagement én meteen ook belangrijk voor de campagne van ons land voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad in 2019-2020. Ivoorkust is de grootste producent van cacaobonen, en met filialen van onder meer Barry Callebaut is ook de Belgische industrie hier vertegenwoordigd. Het seminarie kadert in het Belgische nationale actieplan voor mensenrechten en bedrijven. Dat werd in juli door de regering goedgekeurd, in december stelt Reynders het formeel voor in Brussel. De primeur was voor Ivoorkust, maar soortgelijke seminaries zullen in de toekomst ook op andere economische missies een plaatsje krijgen in het drukke programma.

Dat voornemen kadert in het VN-engagement van ons land om de privé-sector in andere landen te sensibiliseren en te helpen in het versterken van de mensenrechten op de werkvloer. Extra factor is de Belgische campagne voor een zitje in de VN-Veiligheidsraad in 2019-2020. Die beslissing valt in juni volgend jaar. Ivoorkust heeft zijn zetel al te pakken: het land heeft een zitje in 2018-2019. Als ook België verkozen wordt, zetelen de twee landen dus een jaar lang samen.

Minister Reynders werd in Abidjan onder meer vergezeld van vertegenwoordigers van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) en VN-kinderrechtenfonds UNICEF. Ook de Ivoriaanse First Lady Dominique Ouattara, nam het woord.

Hoewel het aantal kinderen dat in Afrika werkt sinds 2000 met een derde is gedaald, blijft het cijfer volgens de IAO erg hoog: 72,1 miljoen in Afrika, 152 miljoen kinderen wereldwijd. Het merendeel van de chocoladefabrikanten, waarvan er ook veel in België actief zijn, heeft zich wel geëngageerd om tegen 2020 alleen nog duurzame chocolade te produceren.

bron: Belga