“Paddo’s helpen tegen depressie”

Paddo's kunnen helpen bij de behandeling van depressies
AFP / E. Daniels

Mensen die kampen met een depressie hebben mogelijk baat bij het gebruik van paddo’s. Uit onderzoek blijkt dat een bepaalde stof in de hallucinogene paddenstoelen de hersenen als het ware ‘reboot’.

Wetenschappers van het Imperial College London, die specifiek onderzoek doen naar psychedelische middelen, kwamen tot die vaststelling na een experiment met een kleine groep depressieve patiënten.

Ze dienden hen psilocybine toe, een hallucinogene stof die voorkomt in paddo’s. Onder de scanner was duidelijk te zien dat de hersenactiviteit van de proefpersonen veranderde. Ze gaven ook aan dat ze zich beter voelden.

Kick-start

“Een aantal patiënten beschreef dat het voelde alsof ze een herstart hadden gemaakt”, zegt hoofdonderzoeker Robin Carhart-Harris. “De vergelijking met een computer kwam vaak terug. De een beschreef het alsof zijn harde schijf gedefragmenteerd was. Een andere proefpersoon had het over een reboot. Mogelijk geeft psilocybine patiënten dus een soort van kick-start om uit hun depressieve periode te komen.”

Zelfmedicatie

Eerder onderzoek toonde al aan dat de stof angstgevoelens bij kankerpatiënten kan verminderen. De onderzoekers benadrukken wel dat de testgroep te klein was om verregaande conclusies te trekken en dat er dus bijkomend onderzoek nodig is. Ze wijzen er ook op dat depressieve mensen best niet aan zelfmedicatie doen en zelf gaan experimenteren met paddo’s.