VRWRK: “‘On The Outside’ is een afterbreak-upalbum geworden”

VRWRK:
Foto Bruce Mazibuko

Vuurwerk is dood, lang leve VRWRK. Het Brusselse electroduo heeft een Britse toevoeging gekregen en viert eindelijk zijn debuutalbum ‘On The Outside’. Dat werd een intieme vertelling over hoe je je opnieuw een weg naar het geluk kan dansen. “Niet elk proces draait om het einddoel, maar om iets ontwikkelen.”

Sommige mensen verliezen bij een relatiebreuk de strijd om het hoederecht over de hond of komen tot het besef dat je haar afscheren geen goed idee is. Jergan Callebaut en Thieu Seynaeve, het duo achter VRWRK, hielden het bescheidener en ontdeden zich van de klinkers in hun groepsnaam. In ruil daarvoor kregen ze een opgewekt debuutalbum en een nog opgewektere vaste leadzanger, Salem Khazali (foto midden).

Thieu Seynaeve: (foto links) “‘On The Outside’ is het product van verschillende invloeden. Verhuizen van Molenbeek naar Londen, Jergan en ik die ons elke dag wat beter voelden en, uiteraard, de altijd vrolijke Salem ontmoeten.”

Salem heeft ons geleerd hoe je fatsoenlijk met iemand moet omgaan

Jergan Callebaut: (foto rechts) “Vroeger voelde het voor ons natuurlijk aan om iets donkerder of afstandelijker te klinken. Nu brengen we iets persoonlijkere, meer open muziek.”

Ondanks de positieve voornemens, handelen de teksten vaak over thema’s als eenzaamheid en verdriet.

Thieu: “In het algemeen gaan de nummers over hoe je kan groeien na een stukgelopen relatie. We hebben dat het afgelopen jaar alle drie meegemaakt. In het begin woog dat op ons gemoed, maar we realiseerden ons dat een breuk ook iets goeds kan zijn.”

Salem Khazali: “Ik heb geprobeerd om iets ‘happy sad’ te schrijven, iets positiefs te halen uit iets negatiefs. We hebben ons niet gefocust op de breuk, maar op de goede dingen die erdoor ontstaan. De nieuwe mensen die je ontmoet, de nieuwe vrienden die je maakt, je nieuwe hobby’s, de nieuwe plekken die je bezoekt, enzovoort. Dat hoort er ook allemaal bij. Dus hoewel het een break-upalbum is, is het eigenlijk meer een afterbreak-upalbum geworden.”

Jergan: “Je kan onze verhuis ook in datzelfde licht bekijken. We hebben vrienden, familie en een stad achtergelaten. Het is een nieuw avontuur, maar je moet ook afscheid nemen van een deel van jezelf.”

Met al die nuances en dat achtergrondverhaal, kan je het album dan niet beter thuis in plaats van in een club beluisteren?

Thieu: “Onze muziek zorgt er vaak voor dat je je kan overgeven aan de euforie of de melancholie en je verliezen in je eigen gevoelens. Daarom past het in een clubsfeer. Maar tegelijk maken de teksten het verhalend en gefocust.”

Jergan: “Ik heb al vaak gehoord dat mensen naar het album luisteren als ze ergens alleen zijn. En ik kan me ook perfect inbeelden dat hier op gevreeën wordt. (lacht)”

Thieu: “Op de een of andere manier is het eindproduct iets geworden dat sexy en troostend is, maar dat je live met heel veel vrienden kan delen.”

Welke impact heeft Londen gehad op jullie muziek?

Jergan: “Het dwong ons om de regels die we onszelf hadden opgelegd, los te laten. En het verloste ons van de druk die we in België voelden. In Londen waren we op een goede manier volledig geïsoleerd. We konden gewoon doen wat oprecht voelde, zonder dat we onszelf onder druk zetten.”

Thieu: “Toen Jergan en ik verhuisden, waren we op zoek naar onze stem. We probeerden die te vinden door met visuals en samples te werken. Maar het was pas toen we Salem ontmoetten, dat we iemand vonden waarvan zijn geluid vertrouwd aanvoelde. De manier waarop hij naar de dingen kijkt, is heel complementair met die van ons. Hij zoekt naar de waarheid in alles en wil ook oprechte kunst maken.”

Salem: “Ik ben zelf van Londen, maar door met hen samen te werken ben ik de stad op een totaal andere manier gaan bekijken. Ik verhuisde eigenlijk mee, hoewel ik er al woonde. Ik had ook snel door dat ik bij hen terecht kon voor raad. Ze zijn geen no men of yes men, maar wel get it right men. (lacht) We wisten alle drie niet exact wat we wilden, maar we wisten wel heel goed wat we niet wilden.”

Salem, wat heb je al geleerd in de periode dat je met Thieu en Jergan samenwerkt?

Salem: “Ik heb veel geleerd over mezelf als performer. Ik voel me nu thuis op een podium, terwijl ik vroeger gewoon een podium opging, begrijp je? Ze hebben me ook de waarde van hard werken bijgebracht. Ik begrijp nu dat niet elk proces gaat over je einddoel bereiken, maar over iets ontwikkelen. Het gaat over blijven proberen en niet opgeven.”

Thieu en Jergan, wat heeft hij jullie bijgebracht?

Jergan: “Om heel positief te zijn. En een beetje Britse beleefdheid. Hoe je bijvoorbeeld op een fatsoenlijke manier met iemand moet omgaan. Britse mensen hebben heel veel people skills.”

Thieu: “Het gaat erom mensen comfortabel te doen voelen. Dat merk ik aan Salem en mijn andere Britse collega’s. Ze stellen je op je gemak in een nieuwe situatie.”

Salem: “Het is interessant dat je dat zegt, want dat is volgens mij ook wat het album wil doen. Het probeert niet om iemand uit te sluiten. Het zegt: ‘Kom binnen, neem een tas thee en luister naar onze muziek’. (lacht)”

Xavier Vuylsteke de Laps

 

‘On The Outside’ is sinds 13/10 verkrijgbaar. VRWRK treedt op 25 oktober op in de Ancienne Belgique.

RECENSIEOVERZICHT
VRWRK - On The Outside